Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul Simona Bucura-Oprescu in urma vizitei de lucru in judetul Sibiu, unde a vorbit despre productivitatea, puterea de cumparare si corelarea cu salariul mediu, a anuntat ca, incepand cu data de 1 iulie 2024, majorarea salariului minim brut pe economie, care va ajunge la suma de 3.700 lei.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a efectuat o vizita de lucru in Sibiu, care a inclus vizite inopinate si discutii cu angajatii Casei Judetene de Pensii, ai Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala si ai Inspectoratului Teritorial de Munca, precum si o intalnire cu angajatorii din judet.
Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forta de munca, formarea profesionala, in special a celei cu nivel de pregatire foarte scazut, cresterea competentelor si adaptarea lor la evolutia pietei muncii globale. De asemenea, angajatorii au fost interesati de felul in care va fi stabilit salariul minim brut pe tara garantat in plata in contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care Romania o va implementa.
Majorare salariu minim brut de la 1 iulie 2024
Ministrul Muncii a amintit ca, incepand cu 1 iulie 2024, salariul minim va creste la 3.700 de lei, asa cum a fost discutat in cadrul Consiliului National Tripartit, dar in acelasi timp se lucreaza la un mecanism de stabilire a salariului minim in concordanta cu Directiva europeana.
„Imi doresc sa finalizam acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. in acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luati in calcul fiind productivitatea, inflatia si corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea buna este ca odata cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formula care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atat pentru angajator, cat si pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
In cadrul intalnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai aratat ca piata muncii este prioritatea mandatului sau si a anuntat ca pe langa programele existente si implementate prin agentiile de ocupare a fortei de munca, cele de ucenicie, pentru primul loc munca, pentru someri, cele pentru insertia pe piata muncii sau prin care este stimulata angajarea intr-o alta localitate, urmeaza sa fie lansate si implementate si alte programe, cu noi finantari pentru piata muncii.
”Consider ca numai o piata a muncii puternica poate sa ne aduca veniturile necesare pe care ulterior sa le repartizam in salarii si pensii. Este foarte important ca piata muncii, in special pe partea de ocupare, sa fie o piata a muncii care evolueaza si aici este foarte important ca dumneavoastra, angajatorii, sa fiti sprijiniti pentru cresterea competentelor angajatilor dumneavoastra. (…) Gandim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competente, care vor fi pentru inceput pe trei domenii: cresterea competentelor digitale, cresterea competentelor lingvistice, respectiv cresterea competentelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finantarea si pentru primul loc de munca si pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambitia mea, si aici inca lucram la proiect, este sa-i aducem acasa si pe cei care au plecat, si nu ma refer doar la cei care au un nivel scazut sau mediu de calificare, ci si la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: MMPS
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutate! Salariul minim ar putea ajunge la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024MAJORARE SALARIU MINIM la 3.300 lei. Cum se calculeaza baza CASS pentru veniturile din 2023?Firme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023MAJORARE SALARIU MINIM 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariUltimele articole
3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024Prin OUG 59/2024 fost majorata suma neimpozabila din CIMMajorarea salariului minim la 3.700 lei lunar, aprobata de ExecutivFirmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU majoreaza salariul angajatilor incadrati cu salariul minim de peste 2 aniAsociat unic si administrator de firma. MAJORARE SALARIU MINIM din ianuarie 2024Articole similare
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Cum gestionam plata contributiilor?Salariul minim brut pentru sectorul constructii, agricol si industria alimentara incepand cu noiembrie 2023Beneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?Salariul MINIM pe tara in 2021. Precizari oficiale ANAFSalariul de baza minim brut va fi de 3.000 lei 1 ianuarie 2023Ultimele articole
Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariMajorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?Salariul minim brut in constructii NU va creste la 4.500 lei din octombrie 2023Ciolacu: Salariul minim brut in constructii va creste la 4.500 leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"