Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor datoreaza contributii sociale obligatorii pentru aceste venituri.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acesta este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Atentie! La stabilirea obligatiilor fiscale anuale, contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate in cursul anului fiscal se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent care are obligatia de a recalcula baza impozabila in vederea acordarii deductibilitatii si determinarii impozitului pe venitul anual datorat.
Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza persoana juridica, si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica intre persoane fizice rezidente si persoane juridice romane nu datoreaza contributii de asigurari sociale.
Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din activitati independente in calitate de intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, venituri din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venituri obtinute de o persoane fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Important! Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor incadrarea bazei lunare de calcul in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se face de catre organul fiscal prin decizia de impunere iar pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului incadrarea in plafonul maxim se face de catre platitorul de venit la momentul platii venitului.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.
Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de astfel de venituri. Obligatiile reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila de 25% la venitul brut, se retin si se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul minim (un salariu minim brut pe tara) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei individuale de 5,5% asupra bazei de calcul, iar baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.
Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: Procedura depunere Declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare. Formular 390 VIESOrdinul care modifica normele de conduita ale functionarilor publici. Ce s-a schimbatCompletare decalaratie 394. Cum procedam la taxarea inversa?Emiterea facturii de catre beneficiar, in numele si in contul furnizorului. Tratament fiscalFormularul 012 se modifica. Contribuabilii pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiarUltimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
Modificari la Codul Fiscal si la Codul de procedura fiscala aprobate de GuvernSume platite in plus in fisa sintetica. Compensarea sumelor cu obligatiile de plata curenteRaportarea obligatiilor fiscale privind veniturile asimilate salariilor. Ce declaratii depunem?Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratEvitati riscul de a fi supus inspectiei fiscale! Respectati termenul-limita de 20 decembrie!Ultimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorCadouri de 1 iunie. Cum declari corect in D112Ce CONTRIBUTII CAS si CASS platesti in 2025 daca ai PFA sau CMISalariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabiliArticole similare
Taxarea serviciilor efectuate asupra bunurilor imobileJoi, 25 ianuarie 2024, termenul de depunere a unor declaratii fiscale importanteContracte cu arenda incheiate cu persoane fizice nerezidente. Obligatiile arendasuluiNoul Cod fiscal in 2014: Ce modificari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie?Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Ultimele articole
Ghid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
OUG despre CASS 5,5 % la pensionari - Textul integral din Monitorul OficialDeclaratia 220Persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii trebuie sa depuna Declaratia Unica pana pe 25 mai 2022Formularul 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiDeclaratia Unica in 2023 si instructiunile de completare aferente noului formular pus in dezbatere publica de ANAFUltimele articole
Ghid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateProcedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"