Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicat ANAF: Noul raport privind veniturile colectate la bugetul de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: anaf, bugetul de stat, impozitul pe profit, cota de tva, taxa de clawback, veniturile colectate

Din ianuarie pana in prezent, ANAF a colectat 82,42 miliarde de lei venituri bugetare cumulate, cu 3,32% mai mult decat programul prevazut de legile bugetare anuale.


La bugetul de stat s-au colectat 57,63 miliarde de lei, cu 3,46 mld. de lei mai mult fata de program, astfel:

- la impozitul pe profit s-au colectat 7,35 miliarde de lei, cu 443,11 mil. de lei (6,41%) mai mult decat programul;

- la impozitul pe venit s-au colectat 10,91 miliarde de lei, cu 317,69 mil. de lei peste program;

- TVA colectata in primele cinci luni ale lui 2016 a fost de 22,25 miliarde de lei, cu 4,04% mai mult decat programul. Cota de TVA a fost redusa in medie cu 26.6%, dar in primele cinci luni au fost recuperate 11,2 puncte procentuale din reducere. In luna mai, TVA colectata a fost de 4,27 mld. Lei, comparativ cu 4,46 mld. lei colectati in mai 2015. Tendinta colectarii TVA este determinata atat de reducerea cotei standard de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, fapt care s-a reflectat incepand cu luna februarie, cat si de introducerea unei cote reduse de 9% la alimente incepand cu 1 iunie 2015. De asemenea, valoarea rambursarilor de TVA in primele cinci luni din 2016 a fost de 5,95 mld. de lei, in luna aprilie rambursarea fiind de doua ori mai mare decat in ianuarie 2016.

- colectarea de accize (inclusiv taxa pe viciu) a fost de 10,82 miliarde de lei, gradul de realizare a programului de 102,8% fiind influentat de obligatia producatorilor de tutun/tigarete de a se conforma prevederilor Directivei nr. 40/2014/UE si a intrarii in vigoare a Legii antifumat.

- la capitolul "rest venituri" colectarea a fost mai mare cu 1,35 mld. de lei (130%) fata de programul prevazut de legile bugetare anuale.

La bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-au colectat 9,1 mld. de lei cumulat pe cinci luni in 2016, iar gradul de realizare a programului de incasari a fost de 99,1% fata de program. La bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate (FNUASS), realizarile ÅŸi programul includ contributia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul FNUASS ÅŸi din bugetul Ministerului

Sanatatii (taxa de clawback).


La bugetul asigurarilor sociale de stat s-au colectat 14,91 mld. de lei in primele cinci luni din 2016 si s-a inregistrat un grad de realizare a programului de 95,26%, unul din factori fiind cresterea peste nivelul prognozat a sumelor aferente contributiei la fondul de pensii administrate privat. In plus, a avut un impact negativ masura legislativa privind nedatorarea contributiilor de asigurari sociale de stat de catre personalul din armata, politie si functionarii publici.

La bugetul asigurarilor sociale pentru somaj s-au colectat 772,51 mil. de lei, iar gradul de realizare a programului este de 99.92%.

Veniturile colectate de ANAF sunt aferente principalelor patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. ANAF nu are atributii de administrare si colectare pentru veniturile bugetelor locale (incasate de Directiile de Impozite si Taxe

Locale din cadrul primariilor), pentru fondurile de la Uniunea Europeana, si nici pentru veniturile proprii ale institutiilor publice autofinantate cum ar fi fondul pentru mediu.

Rezultatele activitatii de colectare a veniturilor bugetare de catre ANAF sunt actualizate si publicate lunar pe www.transparenta-bugetara.gov.ro sau in sectiunea "Transparenta Bugetara" de pe www.mfinante.ro.


Sursa: ANAF
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicat ANAF: Noul raport privind veniturile colectate la bugetul de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016