Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Termen prescriere obligatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: pierdere fiscala, declaratia 101, recuprat, inregistrare, 2014, impozit pe profit, prescriere termen

O firma constata in anul 2014, un calcul eronat al programului informatic privind amortizarea mijloacelor fixe in anul 2008, in sensul majorarii cheltuielii cu amortizarea. Face corectura acum, la data constatarii, pentru a aduce situatia contului 2813 la realitate, respectiv 1174= 2813 -10000 lei, insa nu mai calculeaza impozit pe profit si nu mai rectifica declaratia 101 pentru anul 2008, intrucat este perioada prescrisa. Prin efectuarea corectiei, soldul contului 117 sintetic devine creditor, respectiv 4500 lei pana la corectie era 5500 lei debitor.


Firma are, conform declaratiei 101 la 31 12 2013, pierdere fiscala de recuperat in suma de 4000 lei.

Stabilim care este inregistrarea contabila a corectiei, cum se va intocmi declaratia 101 la anul 2014, daca se mai recupereaza pierderea inregistrata in anul precedent si cum trebuie intocmita declaratia in conditiile prezentate mai sus.

Inregistrarea contabila efectuata este corecta. In ceea ce priveste perioada de prescriere a datoriilor, va precizam ca, datoriile aferente anului 2008 nu sunt prescrise in anul 2014, deoarece conform Codului de procedura fiscala perioada de prescriere este de 5 ani cu incepere de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-au constituit obligatiile fiscale. Asadar, pentru anul 2008, perioada de prescriere se incheie la 31 decembrie 2014, astfel ca la data la care ati efectuat corectia datoriile nu erau prescrise.
Redam mai jos prevederile cu privire la stabilirea perioadei de prescriere - art. 91 alin 2 din Codul fiscal:

"Art. 91 Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel."
 
In conasecinta va trebui sa depuneti declaratia rectificativa 101 aferenta anului 2008 privind impozitul pe profit, urmand a achita diferentele rezultate la bugetul de stat.


Declaratia aferenta anului 2014 nu va fi influentata si se va putea recupera pierderea fiscala aferenta anului anterior. Atentie insa ca daca pierderea fiscala anterioara era influentata de rezultatul fiscal al anului 2008, atunci vor trebui rectificate toate aceste declaratii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Termen prescriere obligatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016