keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Neinregistrari achizitii. Deductibilitate TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2010
Tags: achizitii, deductibilitatea tva, tva, impozit pe profit, omfp 3055/2009, hg 44/2004

Adrian Benta, valabil la 08-Dec-2010Intrebare: La preluarea contabilitatii unei firme au fost descoperite urmatoarele: Majoritatea facturilor de achizitie nu au fost inregistrate in jurnalul pentru ...

Adrian Benta, valabil la 08-Dec-2010

Intrebare: La preluarea contabilitatii unei firme au fost descoperite urmatoarele: Majoritatea facturilor de achizitie nu au fost inregistrate in jurnalul pentru cumparari, si nici in deconturile depuse nu au fost cuprinse. Au fost introduse numai decontarile aferente achizitiilor, in registru de casa, sau daca a fost platita prin banca atunci in registru de banca direct pe cheltuieli (cu suma intreaga , inclusiv TVA). TVA pentru facturile aferente erau deductibile, dar in modul asta nu au fost deduse. In concluzie nici situatia cu TVA, nici determinarea impozitului pe profit nu este corect.

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns: In opinia noastra sunt posibile si necesare de efectuat urmatoarele corectii:
 
A) Corectii  privind aplicarea procedurii contabile.
B) Corectii de natura fiscala, privind TVA si impozitul pe profit.
 
A) Din punctul de vedere al corectarii erorilor contabile, consideram ca este aplicabila prevederea de la pct 63 din OMFP 3055/2009, ce stabileste :

- corectarea erorilor din perioada curenta se efectueaza la data constatarii pe seama contului de profit si pierdere al perioadei curente;
- corectarea erorilor contabile aferente perioadei anterioare, pentru care a fost depusa situatia financiara anuala, se face pe seama rezultatului reportat. Daca erorile sunt nesemnificative atunci acestea se pot corecta pe seama rezultatului curent.


 
B) Corectii fiscale.

Din punct de vedere al TVA, consideram ca puteti sa va exercitati dreptul de deducere intr-o perioada de 5 ani de la data la care au fost emise aceste documenente de achizii. Presupunem ca utilizarea bunurilor/serviciilor achizitionate a fost facuta pentru un scop taxabil, conform art. 145 din Codul fiscal.
 
Perioada amintita de noi este prevazuta la art. 147^1 din Codul fiscal. In plus norma metodologica stabileste ca daca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in primii trei ani de la nasterea faptului generator al TVA, atunci aceasta deducere se exercita direct prin decont.

Daca exercitarea se efectueaza in anii 4-5 de la nasterea faptului generator, atunci contribuabilul va notifica autoritatea fiscala, printr-o scrisoare recomandata, insotita de copii ale facturilor din care se deduce TVA, conform normei de aplicare a prevederii mai sus amintite.
 
Este evidenta obligatia societatii de a rectifica declaratiile informative, cunoscute ca declaratia 394, privind achizitiile si livrarile nationale de bunuri.
 
Din punct de vedere al determinarii impozitului pe profit consideram ca trebuie  depuse declaratii rectificative pentru toate perioadele la care se refera documentele constate ca neinregistrate si ce determina modificari ale impozitului pe profit, conform pct 13 din HG 44/2004, norma metodologica pentru art. 19 din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016