Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin cele ce urmeaza, vom stabili in ce masura isi poate modifica statutul o microintreprindere care doreste sa adauge la obiectul de activitate si consultanta in domeniul transporturilor. Vom vedea astfel daca se poate trece la impozit pe profit, cu mentiunea ca activitatea principala a microintreprinderii va continua sa fie cea de transport de marfa.
Solutia consultantului:
Microintreprinderile sunt societati comerciale care se infiinteaza potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare si care sunt obligate sa conduca evidenta contabila conform dispozitiilor reglementate de OMFP 3055/2009, cu modificarile ulterioare.
Microintreprinderile, asa cum sunt acestea definite prin art. 112 indice 1 din Codul fiscal, sunt societati care devin platitoare de impozit pe profit atunci cand, in timpul exercitiului fiscal nu mai indeplinesc, cumulativ, conditiile impuse de lege, in urmatoarele cazuri:
- in cursul anului fiscal realizeaza venituri mai mari decat limita impusa de 65.000 euro,
- in cursul anului desfasoara activitati din domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, din domeniul jocurilor de noroc sau al consultantei si managementului etc.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In cel de al doilea caz se impune ca societatea sa aiba inscris in obiectul de activitate prestari de servicii de consultanta in domeniul transporturilor, sa aiba un contract cu termene si conditii de realizare si sa aiba minim o factura de prestare, chiar daca nu este incasata. In normele metodologice emise pentru aplicarea art. 112 indice 1 din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare, se prevede ca pentru incadrarea in categoria veniturilor din consultanta trebuie analizate atat contractele cat si alte documente din care sa rezulte natura veniturilor.
Rezulta ca nu este suficient sa adaugati la obiectul de activitate si serviciile de consultanta, trebuie sa detineti si documentele din care sa rezulte ca ati prestat acest serviciu.
Ca urmare, atunci cand in timpul anului ati inregistrat o factura de venituri din consultanta (asa cum este prevazut la art. 112 indice 2, alin. (6) din Codul fiscal (si la pct. 7 din normele metodologice), datorati impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv .
Pentru calculul impozitului pe profit se au in vedere veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu acest trimestru.
Mentionam ca legea nu prevede un nivel minim al veniturilor din consultanta, numai ca tariful inscris in contractul de prestari servicii trebuie sa fie pertinent si plauzibil.
Pentru trecerea de la statutul de microintreprindere la cel de societate platitoare de impozit pe profit trebuie sa depuneti formularul 010, asa cum prevede Codul de procedura fiscala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Licitatii publice si remuneratiile membrilor. Cum calculam corect?Alerta fiscalitate 1-5 decembrie 2008Veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Cum gestionam plata contributiilor?In ce tara sunt antreprenorii romani pe al doilea locRaport ANAF: Prejudicii din frauda fiscala, in valoare de 465 mil. euro, in 2018!Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Procedura de dizolvare - lichidare si radiere in cazul microinteprinderilor. Dividende bilant interimarDeclaratia 205 | Depunere si sanctiuniDepasire plafon de 65.000 euro in cursul anului. Cand se trece la impozitul pe profit?28 februarie 2017 e termenul limita pentru depunerea declaratiei 205 pentru anul 2016Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2023Ultimele articole
Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?MICROINTREPRINDERE in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Articole similare
Perioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprinderePrime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Ordonanta pentru eliminarea impozitului minim este neclara si are multe scapariCase de marcat electronice- ANAF reaminteste care sunt facilitatile fiscale pentru contribuabili (Legea 153/2020)Cheltuieli pentru stimularea vanzarilor, regim fiscal TVA si IMPOZIT PE PROFITUltimele articole
IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Platitor de IMPOZIT PE PROFIT cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalArticole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna IULIE 2023Noi informatii solicitate prin formularele de inregistrare fiscala. Explicatii specialistCriterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateMiercuri, 10 aprilie 2024, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAVineri, 5 iulie 2024, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"