Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe profit: Ce obligatii declarative si de plata apar la fuziunea prin absorbtie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, impozit pe profit, formularul 101, pierdere fiscala, legea societatilor comerciale

In urma unei fuziunii prin absorbtie, vom stabili care sunt obligatiile fiscale si declarative ale celor doua societati, cu mentiunea ca pronuntarea a fost facuta cu data 01 iulie.


Solutia consultantului:

Conform prevederilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 238 si urmatoarele, fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati.

In baza hotararii adunarii generale a asociatilor/actionarilor, administratorii societatii intocmesc proiectul de fuziune, care cuprinde, in general:

- forma, denumirea si sediul societatilor participante la fuziune,

- fundamentarea si conditiile fuziunii,

- conditiile alocarii de actiuni la societatile participante,

- rata de schimb,

- data situatiilor financiare care au fost utilizate etc.

Conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atat societatea absorbita, cat si cea absorbanta trebuie sa intocmeasca situatii financiare individuale.

Pentru aceasta este necesar sa se efectueze si inventarierea generala a elementelor de active, datorii si capitaluri proprii, iar rezultatele inventarierii se trec in contabilitate. Se face evaluarea globala a societatilor, se stabileste activul net, raportul de schimb si se calculeaza prima de fuziune.

Din punct de vedere fiscal, se au in vedere urmatoarele:

- rezerva preluata de la societatea absorbita, nu se impoziteaza (art. 22, alin. 51)  si pct. 573 din normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal);

- rezerva legala preluata, daca depaseste a cincea parte din capitalul  societatii absorbante, nu se diminueaza (art. 22, alin. (1), lit. a);

-  veniturile realizate din transferul activelor si pasivelor catre societatea absorbanta sunt neimpozabile, conform art. 27, alin. (4) din Codul fiscal;

- valoarea fiscala a activelor si pasivelor primite de societatea absorbanta  trebuie sa fie egala cu valoarea avuta la societatea absorbita;

- suma reprezentand alte rezerve care nu au fost anterior dedusa se inregistreaza in capitalurile proprii ale societatii absorbante si nu se impoziteaza, chiar daca au provenit din facilitati fiscale.

- pierderea fiscala declarata prin formularul 101 de societatea absorbita se recupereaza conform prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de catre societatea absorbanta, pe perioada ramasa din cei 5 si respectiv 7 ani, in ordinea inregistrarii pierderii la societatea absorbita;

- pierderea fiscala inregistrata de societatea absorbita in perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2013 se recupereaza de societatea absorbanta la fiecare termen de plata al impozitului, incepand cu data de 25 octombrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti (art. 26 din Codul fiscal si pct. 76 din normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal);

- pierderea fiscala declarata prin formularul 101 de societatea absorbanta pana la data de 1 iulie cand a fost inregistrata fuziunea la oficiul registrului comertului, se recupereaza de aceasta, conform prevederilor art. 26 din Codul fiscal si pct. 77 din normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal.

Persoana juridica absorbita, care potrivit legii se dizolva fara lichidare, are obligatia sa depuna formularul 101 privind impozitul pe profit si sa faca plata impozitului pana la inchiderea perioadei impozabile (art. 34, alin. 15) din Codul fiscal).

Pentru societatile care isi inceteaza existenta ca urmare a operatiunii de fuziune, perioada fiscala se incheie la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat fuziunea sau la o alta data stabilita de ultima adunare generala prin acordul asociatilor celor doua societati (art. 16, alin. 2 din Codul fiscal si pct. 10 din normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Impozitul pe profit: Ce obligatii declarative si de plata apar la fuziunea prin absorbtie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016