keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Societate cu asociat unic. Cum impozitam veniturile din lichidare societate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: lichidare societate, situatii financiare, impozit, investitii, cod fiscal, declarare, legea 31/1990

In analiza de mai jos, punctul central il reprezinta o societate comerciala cu asociat unic, neplatitoare de TVA, fara bunuri, fara datorii la stat si terti, care se lichideaza voluntar pe legea 31/1990.


Societatea are numerar in casierie suma de 70.000 ron si sold la profituri nerepartizate suma de 85.000 ron. Vom constata daca la lichidare pentru distribuirea banilor din casierie se plateste impozit pe dividende.

In cazul unui raspuns negativ, vom stabili la ce se refera art.7 privind definitia dividendului de la pct.12 ...."exceptand urmatoarele...pct.c)- o distribuire in bani sau natura efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice".

Cadrul normativ care reglementeaza inregistrarea in evidenta contabila a principalelor operatiuni de lichidare a societatilor comerciale este Omfp nr.1376/2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale.

Dizolvarea unei societati cu raspundere limitata se face cu respectarea prevederilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 227, in cazurile expres prevazute.

In cazul lichidarii voluntare, dupa stingerea datoriilor pe care firma le are catre creditori, asociatii societatii pot ajunge la un acord cu privire la repartizarea activelor ce au ramas. Daca asociatii nu ajung la acest acord, procedura de lichidare se deruleaza asa cum prevede legea pentru asemenea situatii – cu numirea unui lichidator.

Normele metodologice emise in aplicarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad ca profitul impozabil din lichidare se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la inceputul anului fiscal, luandu-se in calcul: profitul din lichidarea patrimoniului, sumele din anularea provizioanelor, sumele inregistrate in conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut si care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

In cazul in care, societatea a inregistrat pierdere fiscala in perioadele anterioare, declarate prin formularul 101, poate recupera aceasta pierdere din profitul fiscal realizat cu ocazia lichidarii.

Principalele operatii care au loc sunt:
-          achitarea datoriilor,
-          stabilirea rezultatului din lichidare,
-          calculul impozitului pe profit,
-          achitarea activului net,
-          retinerea si plata impozitului pentru veniturile obtinute de asociati din lichidare etc.

Profitul impozabil rezultat din lichidare se impoziteaza cu 16% ( art. 27, alin. (2) din Codul fiscal si pct. 80-82 din normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal). Nu se impoziteaza sumele reprezentand rezerva legala, sumele din facilitati fiscale aplicate in perioadele anterioare etc.

Potrivit dispozitiilor art. 65, alin. (1), lit. e) din Codul fiscal, art. 66, alin. (8) si ale pct. 143 indice 2, in cazul lichidarii unei persoane juridice, pentru stabilirea impozitului aferent veniturilor din lichidare se face diferenta dintre suma reprezentand valoarea activelor (evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata) si suma reprezentand datoriile societatii. Ceea ce excede valoarea aportului la capitalul social al asociatilor se impoziteaza  cu cota de 16% si impozitul este final.

Acest impozit este de natura impozitelor din investitii, dar obligatia calcularii, retinerii, declararii si platii revine persoanei juridice care se lichideaza. Declararea si plata se face pana la depunerea situatiei finale de lichidare la Registrul Comertului (art.67 alin.(3) lit.d) din Cod fiscal).

Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca sumele distribuite din lichidarea unei societati nu imbraca forma dividendelor conform prevederilor art. 7, pct. 12, lit. c), dar sunt impozitate la asociatii persoane fizice ca venituri din lichidarea unei persoane juridice, peste aportul la capitalul social al persoanelor fizice beneficiare, potrivit dispozitiilor art. 66, alin. (8) din Codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016