Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrari contabile din punct de vedere fiscal in cazul reducerilor comerciale. Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, reduceri comerciale

Intrebare: Am achzitionat un telefon de la orange. Factura are urmatoarele linii:- telefon 1buc x 2421 lei plus tva; -reducere puncta thank you -135le plus tva; -reducere oferta business -2285.72

Practic pe telefon am achitat suma de 0.37 lei. Cum procedez la inregistrare in contabilitate din punct de vedere fiscal?

Il inregistrez ca mijloc fix cu valoare 2421, si netuiesc cheltuiala cu amortizarea prin venit egal cu amortizarea lunara / sau o inregistrez pur si simplu la val de 0.32 lei?
 
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
 
Potrivit prevederilor pct.76 din Reglementarile contabile, reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. 
 
Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 «Subventii pentru investitii»), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. 
 
Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in coltul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective.
 
Asadar, din cele mentionate de dvs. si dispozitiile legale mentionate, rezulta ca inregistrarea bunului respectiv se inregistreaza la valoarea inscrisa in factura, respectiv 0.37 lei.
 
Insa, avand in vedere ca aceasta suma este derizorie (de fapt reducerea este 100%) eu recomand inregistarea mijlocului fix la valoarea de 2.421 lei in corelatie cu contul 475 „Subventii pentru investitii”, respectiv:
213x    =          4758    valoare mijloc fix
 
Incepand cu luna urmatoare receptiei si punerii in functiune, inregistrati amortizarea mijlocului fix:
6811    =          2813    valoare amortizare lunara
 
Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in contul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective:
4758    =          7588    valoare amortizare lunara
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrari contabile din punct de vedere fiscal in cazul reducerilor comerciale. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016