Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comertul electronic. Emiterea facturilor si achizitia marfurilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: comert electronic, emitere facturi, achizitia marfurilor, legea nr365/2002

Comertul electronic este reglementat ca tehnica de vanzare prin Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata in Monitorul Oficial nr. 959 din 29 noiembrie 2006. Aplicarea acestei legi este reglementata prin H.G. nr. 244/2007 privind autoritatile competente responsabile cu aplicarea legislatiei din domeniul protectiei consumatorilor si cooperarea dintre autoritatile nationale in acest domeniu, publicata in Monitorul Oficial nr. 187 din 19 martie 2007.



Pentru comertul online de bunuri se intocmesc aceleasi documente ca pentru comertul obisnuit. Achizitia marfurilor de la furnizori se realizeaza pe baza de factura, aviz de insotire a marfii urmat de factura, factura externa si declaratie vamala de import, in functie de tipul furnizorului.

La vanzarea marfurilor se emite factura cu sau fara TVA, in masura in care societatea care efectueaza acest tip de comert este sau nu inregistrata in scopuri de TVA, dar si in functie de natura livrarii, respectiv livrare locala, livrare intracomunitara, livrare in state terte, precum si de calitatea beneficiarului: persoana impozabila sau neimpozabila in scop de TVA.

Daca marfurile sunt transmise clientilor prin curier si sunt achitate la expeditie, atunci firma de curierat elibereaza o chitanta-ramburs pentru sumele incasate in numerar de la clienti. intre societate si firma de curierat, decontarea sumelor se poate realiza, optional, cu ajutorul facturii de decontare prevazute de art. 19 alin. (5) lit. b) din Normele metodologice date in aplicarea art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. Detalierea acestei proceduri a fost stabilita de legiuitor conform pct. 19 alin. (3) din H.G. nr. 44/2004, din care consideram necesar sa prezentam urmatorul extras:

"Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. in situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau
de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata."

In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Pentru livrarea in tara, consideram ca factura se va emite cu TVA, avand in vedere inregistrarea in scopuri de TVA a vanzatorului, cunoscand prevederile de la art. 126 din Codul fiscal.
Pentru livarea in Comunitate sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca beneficiarul comunica un cod valabil de TVA, atunci factura se emite in regim de scutire de
TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.


Anterior livrarii, societatea trebuie sa se inregistreze in registrul operatorilor intracomunitari conform art. 1582 din Codul fiscal, sa declare livrarea in declarația 390 pana in data de 25 a lunii urmatoare si sa depuna decontul de TVA 300, conform vectorului fiscal.

Documentele justificative pentru scutirea de TVA si procedura aplicabila este reglementata de O.M.F.P. nr. 3.419/2009 privind scutirea de TVA.

b) daca beneficiarul nu comunica un cod valabil de TVA, atunci livrarea este supusa TVA, se va emite factura cu TVA, iar livrarea este asimilata unei vanzari nationale.

Inregistrari contabile

Achizitia marfurilor de la furnizori:

%                               =                  401
371                                            "Furnizori"
"Marfuri"
4426
"TVA deductibila"


Plata facturilor emise de furnizori pentru achizitia de marfa:


401                            =                  5121
"Furnizori"                             "Conturi la banci in lei"

Livrarea marfurilor catre clienti:

4111                   =                        %
"Clienti"                                      707
                                 "Venituri din vanzarea marfurilor"
                                               4427
                                         "TVA colectata"

Nota: Aplicarea TVA se va face dupa caz, in functie de tipul clientului (din Romania sau din UE – persoana impozabila sau neimpozabila).


Scaderea din gestiunea de marfa vanduta:

607                        =                     371
"Cheltuieli cu marfurile"                        "Marfuri"


Emiterea facturii de decontare catre curier:

461                              =        371
"Debitori diversi"                     "Marfuri"


Emiterea facturii de decontare catre curier:

461                     =                 4111
"Debitori diversi"                     "Clienti"


Incasarea facturii de decontare:

5121                    =                   461
"Conturi la banci in lei"             "Debitori diversi"


expert contabil Irina Coma


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comertul electronic. Emiterea facturilor si achizitia marfurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016