keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Tratament fiscal pentru mentenanta platforma de comert electronic. Inregistrarea la ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Sep. 2018 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, mentenanta platforma de comert electronic, inregistrare anaf

O societate inregistrata in Romania, platitoare de impozit pe profit si TVA, incheie un contract de mentenanta pentru folosirea unei platforme de comert electronic cu o companie din grup care a achizitionat sublicenta pentru utilizarea acestei platforme. Acesta este cazul pe care il vor analiza specialistii nostri, plecand de la o situatie concreta.

Asadar, compania este inregistrata in Austria si este platitoare de impozit pe profit si TVA, iar ccontractul incheiat cu firma din Romania prevede facturarea anuala a unei taxe de intretinere pentru suport constand in intretinere, actualizari si modificari de functionare a platformei.

Ce implicatii fiscale sunt in inregistrarea acestui contract si a facturilor anuale? Contractul trebuie declarat/inregisrat la ANAF? Trebuie calcula/tretinut impozit pe redeventa sau alt impozit? TVA - taxare inversa trebuie inregistrata in Romania? Acestea sunt intrebarile la care vor raspunde specialistii nostri.
 

Raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor art. 8 alin. (8) din Codul fiscal si a prevederilor din OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/ sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente - formularul 017, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente. Contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii potrivit prezentelor dispozitii. 
 
Astfel, apreciez ca nu societatea din Romania nu are obligatia declararii contractului  de mentenanta, avand in vedere ca aceste servicii nu se desfasoara efectiv pe teritoriul Romaniei.

Din punct de vedere la impozitului pe veniturile nerezidentilor se pune problema daca aceste venituri reprezinta redevente sau prestari de servicii.

Potrivit prevederilor pct. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 223 alin 1lit. d) din Codul fiscal, termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din  Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.

Nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din  Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie.

Potrivit pct. 36 se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
c) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
 
Nu se considera redeventa in sensul prezentei legi:
a) platile pentru achizitionarea integrala a oricarei proprietati sau a oricarui drept de proprietate asupra tuturor elementelor mentionate la alin. (1);
b) platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia;
c) platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vanzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie;
d) platile pentru obtinerea drepturilor de distributie a unui produs sau serviciu, fara a da dreptul la reproducere;
e) platile pentru accesul la sateliti prin inchirierea de transpondere sau pentru utilizarea unor cabluri ori conducte pentru transportul energiei, gazelor sau petrolului, in situatia in care clientul nu se afla in posesia transponderelor, cablurilor, conductelor, fibrelor optice sau unor tehnologii similare;
f) platile pentru utilizarea serviciilor de telecomunicatii din acordurile de roaming, a frecventelor radio, a comunicatiilor electronice intre operatori;
 
Potrivit prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu Austria, termenul redevente inseamna plati de orice fel primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice ori stiintifice (inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, asupra inregistrarilor pe banda ori asupra altor mijloace de difuzare folosite pentru emisiunile de radio sau televiziune ori asupra altor mijloace de transmisie), oricarui patent, oricarei marci de comert, oricarui desen sau model, plan, oricarei formule secrete sau oricarui procedeu de fabricatie ori pentru utilizarea sau dreptul de a utiliza orice drept de autor asupra programelor de calculator sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific.
 
Avand  in vedere aceste prevederi, apreciez ca numai serviciile de mentenanta nu ar reprezenta redeventa, ci ar reprezenta prestari de servicii. In cadrul prestarilor de servicii care nu se efectueaza efectiv pe teritoriul Romaniei, intra sub incidenta impozitului pe venit doar cele din categoria veniturilor din prestari servicii de consultanta si de management.

Insa trebuie analizat contractul incheiat intre parti sa nu fie transferate si alte drepturi care ar intra sub incidenta redeventelor. In situatia in care s-ar incadra la redevente, conform conventiei incheiate cu Austria, impozitul cu retinere la sursa nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor (daca s-ar prezenta certificatul de rezidenta fiscala).

Potrivit prevederilor art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Locul de taxare este in Romania, societatea care primeste serviciile are obligatia platii taxei pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 307 alin. (2) si va efectua plata prin taxarea inversa conform prevederilor art. 326 alin. (2) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016