keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Servicii de transport pe teritoriul comunitar. Ce tratament fiscal se aplica pentru beneficiarii stabiliti pe teritoriul comunitar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: servicii transport, sume, tva, autoritate fiscala, beneficiari, firma, tva, roi

In analiza de mai jos, facem referire la o firma cu TVA, inregistrata in ROI, cu sediul in Romania, care presteaza servicii de transport bunuri din Italia in Italia si in alte state membre. Vom vedea cum va factura firma din Romania, unde se incadreaza aceste servicii in decontul de TVA si daca se raporteaza aceste servicii in declaratia recapitulativa, precum si ce se intampla in cazul in care clientii nu sunt membri ai Comunitatii.


Din situatia prezentata, rezulta faptul ca transportul care se desfasoara doar pe teritoriul national al Italiei, nu se incadreaza in categoria serviciilor de transport intracomunitar de bunuri. Valoarea acestor servicii este neimpozabila in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3, dar fara a se raporta la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata". Astfel, valoarea acestor servicii nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.   Totusi, pentru aceste servicii, transportatorul din Romania trebuie sa se asigure ca nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Italiei in situatia in care are un sediu fix pe teritoriul Italiei, de exemplu un garaj, o statie service auto, un birou de coordonare a serviciilor de transport, etc.

       Astfel, daca se considera stabilit in Italia  printr-un sediu fix, transportatorul  sau casa de expeditie din Romania ar fi   obligat/obligata  sa se inregistreze in scopuri de TVA in Italia  similar prevederilor  art. 153 alin. (2) lit. c) pct. 2 din Codul fiscal aplicabil in Romania " Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel: ……  c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica: ……
    2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);".
 
          Pentru incadrarea corecta a serviciilor de transport in categoria transportului intracomunitar de bunuri trebuie sa aveti in vedere definitia prestarilor intracomunitare de servicii care pot avea loc doar intre doua persoane impozabile :

-    stabilite pe teritoriul comunitar, inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in statul sau membru pe teritoriul caruia este stabilit ;
-     nestabilite pe teritoriul comunitar, dar care au un sediu fix pe teritoriul comunitar, inregistrat in scopuri de TVA.


 
       In aceste context, am in vedere si definitia prestarilor intracomunitare de servicii de la pct. 13 alin. (7) din normele  metodologice de aplicare ale art. 133 alin. (2) din Codul fiscal" Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa".
 
          Astfel, in relatia cu un partener stabilit pe teritoriul comunitar care comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala dintr-un stat membru, altul decat Romania ca stat membru de inregistrare al transportatorului din Romania, serviciul de transport intracomunitar de bunuri reprezinta o prestare intracomunitara de servicii neimpozabila in Romania, dar impozabila la prestator. Valoarea acestei operatiuni se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul 3 "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul  livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE),  precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2)   lit. b) si c) din Codul fiscal" cu report la randul 3.1  "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata" cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.  
 
           Serviciile de transport prestate pe teritoriul comunitar pentru beneficiari stabiliti pe teritoriul unor state terte sunt, de asemenea, neimpozabile in Romania, fiind aplicabila aceiasi regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Valoarea acestor servcii se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3, fara report la randul 3.1 si fara raportarea prin declaratia informativa cod 390 VIES. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 13 alin.  (8) din normele de aplicare ale acestui articol " Serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Comunitatii sau......., urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 153 si 153^1 din Codul fiscal."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016