Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi emise dupa control fiscal - Deducere TVA beneficiar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: control fiscal, formular 394, deducere tva

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie: O Societate A platitoare de TVA are contracte de prestare servicii cu furnizori de prestari cu utilaje. Una din firmele cu care colaboreaza a avut control de la ANAF si a fost trecuta de la neplatitoare de TVA la platitoare de TVA. In luna octombrie, in urma acestui control, au fost pusi sa storneze facturile de prestari fara TVA, emise catre Societatea A din anii 2017, 2018, 2019 si sa refactureze cu TVA.

Astfel pe aceeasi factura era o pozitie storno valoare fara TVA de 624.502 lei si o alta pozitie pe plus cu 624.502lei TVA 118.655,39 lei. In urma unei cereri facuta de furnizor catre Societatea A a fost acceptata ca suma din contract sa fie fara TVA. Astfel s-a inregistrat si achitat diferenta de TVA de 118.655,39 lei. (628=401 -624.502: 628=401 624.502, 4426=401 118655,39). In decontul lunii octombrie, 118.655 lei au fost declarati la R36-regularizari taxa dedusa. Este corect daca a fost dedus acest TVA? Mai trebuia facute si alte demersuri?
 
Consultantul nostru fiscal arata ca, potrivit prevederilor de la art. 330 alin (1) lit. b), in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
 
Potrivit prevederilor art. 330 alin (3) din Codul fiscal, persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-302.

La pct. 108 din Normele metodologice, beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. 
 
Potrivit prevederilor art. 323 alin. (3), datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
 
Astfel, se poate asimila cu date inscrise incorect si apreciez ca nu este gresit sa le inregistrati la randul de regularizari din decontul de TVA. 
De asemenea, va recomand sa inregistrati facturile respective si in declaratia informativa formular 394, cu semnul minus la Tip partener: operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA (cartus D) si cu semnul plus la Tip partener: operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania (cartus C).
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi emise dupa control fiscal - Deducere TVA beneficiar":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016