Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Infiintare societati. Cum deducem cheltuielile de deplasare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: factura, cheltuieli, leasing financiar, deducere, inregistrari contabile, tva

Analiza urmatoare face referire la situatia in care, in urma infiintarii unei noi societati, angajatii - conducatori auto - urmeaza a fi transferati de pe firma veche pe cea noua. Societatea veche, cod CAEN 4941, are in patrimoniu un autobuz, achizitionat in leasing financiar, contract inca in vigoare. Acesta este utilizat in continuare pentru transportul soferilor in alt stat UE, de unde acestia preiau camioanele.


Cheltuielile de deplasare - alimentare carburant, intern si extern, vignete,amortizare,dobanzi leasing, diurna sofer microbuz sunt inregistrate pe firma veche.

Cum este corect sa procedeze firma:

1. Se incheie un contract de prestari servicii transport peroane intre cele doua firme si factureaza fara TVA, fiind vorba de transport in comunitate? Se mentioneaza ca exista contract incheiat cu firma din statul strain pentru punerea la dispozitie de personal si se factureaza serviciile respective.

2. Se incheie un contract intre cele doua societati prin care se specifica faptul ca firma refactureaza  cheltuiellie de deplasare aferente, intocmind factura cu TVA?

Pentru o societate neplatitoare de TVA factura se emite in orice situatie fara TVA.

Pentru o societate platitoare de TVA

Potrivit prevederilor pct. 19 alin (4) din Normele de aplicare a Codului Fiscal in cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar.

 In sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului.

Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza in numele si in contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt il transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei.

    Din punct de vedere contabil potrivit pct 432 din OMFP 1802/2014 sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.
          In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.

    Prin urmare, pentru serviciile prestate direct de catre societatea veche catre cea noua, de transport sau punere la dispozitie autocar se emite factura pentru servicii prestate.

Serviciile facturate au locul prestarii serviciilor potrivit art. 133 alin (2) din Codul Fiscal  acolo unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

 Prin exceptie locul prestarii este considerat a fi locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori.

POtrivit prevederilor art. 143 alin (1) lit. g) transportul international de persoane este scutit de TVA.
Pentru serviciile de transport efectuate de societatea din Romania se inregistreaza
411        =            704
 
Pentru serviciile refacturate - (prestate de societatea din Austria pentru firma 1 si refacturate de aceasta firmei 2), in masura in care serviciile nu se incadreaza in categoria serviciilor scutite (transport) ci este o punere la dispozitie de personal catre societatea din Romania se refactureaza cu TVA.

    Inregistrarea facturii primite de societatea 1 de la firma din Austria si facturii emise catre firma 2 cu TVA
411/firma 2        =        462/soc Austria  

- inregistrarea TVA
411/ firma 2        =        4427

- aplicarea taxarii inverse pentru factura primita de la societatea din Austria
4426        =            4427

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016