Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul urmator, pornim de la o societate A care a fost inregistrata in scopuri de TVA, cu TVA la incasare, cu decont de TVA lunar, pana la data de 15.06.2015 cand i-a fost anulat codul de TVA deoarece a solicitat la Registrul Comertului suspendarea pe o perioada de 3 ani.
La sfarsitul lunii anterioare (V) Firma A avea de recuperat TVA in valoare de 31.000 lei. In luna curenta (VI) are TVA de plata 4000 lei. Firma nu doreste sa solicite rambursarea TVA de la Bugetul de Stat, ci a optat sa il treaca pe cheltuieli prin ajustare la ultimul decont de TVA 300.
Firma mai are de incasat facturi care vor avea un TVA colectat de 9.000 lei in lunile urmatoare (VII, VIII, IX).
Cum procedam?
a) In decontul 300 al lunii iunie colectam TVA pentru facturile care mai sunt de incasat (9000 lei) si trecem pe cheltuieli TVA in valoare de 31000 - 4000 - 9000 = 18000 lei sau
b) Trecem pe cheltuieli 31000 - 4000 = 27000 lei si apoi colectam TVA pentru facturile de incasat in valoare de 9000 lei si pentru care depunem decont 311?
c) Depunem deconturi 311 in lunile urmatoare si colectam TVA-ul de 9000 lei, urmand ca la ultima incasare sa trecem pe cheltuieli TVA-ul de recuperat 18000 lei?
Din punct de vedere fiscal, TVA-ul de recuperat care nu se mai solicita la rambursare si se trece pe cheltuieli este cheltuiala deductibila?
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Suma TVA colectata, neexigibila la data retragerii din evidenta platitorilor de TVA se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 4428V TVA neexigibila = 4481 Alte datorii fata de bugetul statului.
Pentru suma TVA de rambursat la valoarea de 27.000 lei aveti posibilitatea sa efectuati inregistrarea contabila 4482 Alte creante privind bugetul statului = 4424 TVA de recuperat, evitand astfel inregistrarea pe cheltuieli din activitatea de exploatare care sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal (profit impozabil sau pierdere fiscala). Practic, cheltuiala cu suma TVA reprezentand TVA de rambursat nu este deductibila deoarece nu este aferenta unor venituri impozabile realizate. Suma respectiva poate fi reluata la TVA de recuperat dupa reluarea activitatii, caz in care trebuie sa solicitati reactivarea codului de inregistrare TVA deoarece nu aveti posibilitatea sa beneficiati de regimul special de scutire reglementat prin art. 152. Reluarea sumei TVA de rambursat este posibila daca va aflati in cadrul termenului de prescriere de 5 ani.
Chiar daca s-a anulat codul de TVA din 15.06.2015, pentru suma TVA colectata aferenta facturilor emise pana la data 15.06.2015 se continua aplicarea sistemului TVA la incasare, fara a fi obligatorie considerarea sumei respective drept exigibila, astfel incat sa fie obligatorie plata acesteia prin ultimul decont de TVA depus in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA asa cum ati precizat la pct. a) si b) din intrebarea formulata.
In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile art 134^2 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal "in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile", coroborate cu prevederile pct. 16^2 alin. (16) lit. b) din normele de aplicare ale art. 134^2 din Codul fiscal "In scopul aplicarii prevederilor art. 134^2 alin. (7) din Codul fiscal:..... b) pentru facturile partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu au fost incasate integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar. ".
Pe masura incasarii facturilor emise, suma TVA care devine exigibila trebuie raportata prin formularul cod 311, conform obligatiei reglementate prin art. 156^3 Decontul special de taxa si alte declaratii alin. (10) lit. b) Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv: ….b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa potrivit art. 134^2 alin. (3) - (8) intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
Formularul cod 311 este reglementat prin O.M.F.P. nr. 632 din 9 martie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal" si poate fi descarcat de pe site www.anaf.ro.
Prin acest act normativ, se reglementeaza in mod expres faptul ca acest formular este utilizat conform prevederilor a art. 156^3 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut de art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA.
Totusi, trebuie sa retineti faptul ca suma TVA colectata, exigibila, se plateste efectiv bugetului de stat, integral, fara a se compensa cu TVA de rambursat inregistrata in perioada in care societatea era inregistrata in scopuri de TVA asa cum ati precizat la lit. c) din intrebarea formulata. Daca nu se doreste solicitarea restituirii sumei de rambursat, suma respectiva nu poate fi folosita pentru compensarea obligatiei de plata cu suma TVA de rambursat asa cum s-ar fi procedat prin decontul de TVA cod 300. In acest context, trebuie retinuta diferenta dintre:
un formular de declaratie , de exemplu cod 311, caz in care suma declarata este datorata ca atare si trebuie achitata efectiv;
un formular de decont, de exemplu cod 300, caz in care suma TVA de plata se compenseaza cu TVA de ramburat, avand astfel loc o decontare intre contribuabil si bugetul de stat, fara alte formalitati.
Nu uitati faptul ca la anularea codului de TVA trebuie sa efectuati si ajustarea sumei TVA deduse pentru bunurile existente in stoc, mijloacele fixe din patrimoniu, dar si pentru bunurile de capital. Rezultatele ajustarii se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
randul 30 "Regularizari taxa dedusa", pentru ajustarea efectuata conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol;
randul 31 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" pentru ajustarea efectuata conform prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Afla ce declaratii au termen la 10 augustAnulare inregistrare in scopuri de TVA dupa majorarea plafonului de scutireCe declaratii depunem obligatoriu pana la 10 mai?Atentie! Contribuabilii pot solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVASinteza Ordin ANAF nr. 640 privind Declaratia 307 si ajustarea TVAUltimele articole
Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVANeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiTVA Intracomunitar: ghidul completArticole similare
Identificarea prestarii de servicii. Ce operatiuni sunt incluse in aceasta categorie?Venituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Atentie! Formularul 301 se depune pana la 25 iunieSocietatea e declarata inactiva, iar asociatul cere lichidarea. Va fi corecta reinregistrarea in scopuri de TVA?Ce declaratii se depun in luna decembrieUltimele articole
Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Proiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeArticole similare
Un adevarat compendiu care explica prevederile Noului Cod fiscal 2016Calendar fiscal complet pentru luna februarie 2014. Ce declaratii depunem?Ajustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 148 - Cod FiscalCum deducem TVA pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila?BNR: Inflatia a mers mana in mana cu majorarea TVAUltimele articole
Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVACalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi AJUSTARI privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeArticole similare
REGULARIZARE TVA nededus ca urmare a depasirii plafonului de 220.000 RONInregistrare in scopuri de TVA. Facturi emise ori primite inainte de inregistrare. Cum procedam pentru efectuarea regularizarilor?Corectie decont TVA. Cum procedam si care sunt implicatiile fiscale?REGULARIZARE TVA si discount acordat. Cum stabilim cota corecta de TVA?Cum evidentiem corect un avans pe bonul fiscal?Ultimele articole
Firme care devin platitoare de TVA. Cum se poate regulariza TVA-ul dupa inregistrare?REGULARIZARE TVA. Deducerea taxei pe valoarea adaugata de pe facturile de avansAjustare taxa in cazul bunurilor de capital vandute. Ce regim fiscal se aplica?Vanzare teren cu antecontract din 2015. Cum procedam privind regularizarea cotei de TVA in 2016?Vanzarea in 2016 a unei cladiri modernizate si incasare avans in 2015. Cum procedam pentru regularizarea cotei?Articole similare
Perioada fiscala a TVADEDUCEREa TVA aferenta bunurilor, altele decat bunurile de capitalANAF: Lista declaratiilor care se depun onlineBunuri lipsa la receptie. Care va fi tratamentul fiscal?Scutiri de TVA pentru operatiuni din interiorul tariiUltimele articole
Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseSalariu minim brut pe tara, MAJORAT din ianuarie 2025. La ce suma va ajungeSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"