Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA colectat si neexigibil la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: anularea inregistrarii, cod fiscal, ajustari, regularizare tva, deducere, livrare de bunuri

In cazul urmator, pornim de la o societate A care a fost inregistrata in scopuri de TVA, cu TVA la incasare, cu decont de TVA lunar, pana la data de 15.06.2015 cand i-a fost anulat codul de TVA deoarece a solicitat la Registrul Comertului suspendarea pe o perioada de 3 ani.


La sfarsitul lunii anterioare (V) Firma A avea de recuperat TVA in valoare de 31.000 lei. In luna curenta (VI) are TVA de plata 4000 lei. Firma nu doreste sa solicite rambursarea TVA de la Bugetul de Stat, ci a optat sa il treaca pe cheltuieli prin ajustare la ultimul decont de TVA 300.

Firma mai are de incasat facturi care vor avea un TVA colectat de 9.000 lei in lunile urmatoare (VII, VIII, IX).

Cum procedam?

a) In decontul 300 al lunii iunie colectam TVA pentru facturile care mai sunt de incasat (9000 lei) si trecem pe cheltuieli TVA in valoare de 31000 - 4000 - 9000 = 18000 lei sau
b) Trecem pe cheltuieli 31000 - 4000 = 27000 lei si apoi colectam TVA pentru facturile de incasat in valoare de 9000 lei si pentru care depunem decont 311?

c) Depunem deconturi 311 in lunile urmatoare si colectam TVA-ul de 9000 lei, urmand ca la ultima incasare sa trecem pe cheltuieli TVA-ul de recuperat 18000 lei?

Din punct de vedere fiscal, TVA-ul de recuperat care nu se mai solicita la rambursare si se trece pe cheltuieli este cheltuiala deductibila?



Suma TVA colectata,  neexigibila la data retragerii din evidenta platitorilor de TVA se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula  4428V  TVA neexigibila  = 4481  Alte datorii fata de bugetul statului.
 
Pentru suma TVA de rambursat la valoarea de 27.000 lei aveti posibilitatea sa efectuati inregistrarea contabila 4482 Alte creante privind bugetul statului =  4424 TVA de recuperat, evitand astfel inregistrarea pe cheltuieli din activitatea de exploatare care sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal (profit impozabil sau pierdere fiscala). Practic, cheltuiala cu suma TVA reprezentand TVA de rambursat nu este deductibila deoarece nu este aferenta unor venituri impozabile realizate. Suma respectiva poate fi reluata la TVA de recuperat dupa reluarea activitatii, caz in care trebuie sa solicitati reactivarea codului de inregistrare TVA deoarece nu aveti posibilitatea sa beneficiati de regimul special de scutire reglementat prin art. 152. Reluarea sumei TVA de rambursat este posibila daca va aflati in cadrul termenului de prescriere de 5 ani.
 
Chiar daca s-a anulat codul de TVA din 15.06.2015,  pentru suma TVA colectata aferenta facturilor emise pana la data  15.06.2015 se continua aplicarea sistemului TVA la incasare,   fara a fi obligatorie considerarea sumei respective drept exigibila, astfel incat sa fie obligatorie plata acesteia prin ultimul decont de TVA depus in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA asa cum ati precizat la pct. a) si b) din intrebarea formulata.
 
In aceasta situatie, sunt aplicabile  prevederile art 134^2 alin.  (7)  lit. b) din Codul fiscal  "in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile", coroborate cu prevederile  pct. 16^2 alin. (16) lit. b) din normele de aplicare ale art.   134^2 din Codul fiscal  "In scopul aplicarii prevederilor art. 134^2 alin. (7) din Codul fiscal:.....    b) pentru facturile partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu au fost incasate integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar. ".
 
Pe masura incasarii facturilor emise, suma TVA care devine exigibila trebuie raportata prin formularul cod 311, conform obligatiei reglementate prin  art. 156^3  Decontul special de taxa si alte declaratii alin.  (10)  lit. b) Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv: ….b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa potrivit art. 134^2 alin. (3) - (8) intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
 
Formularul cod 311 este reglementat prin O.M.F.P. nr.  632 din  9 martie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal" si poate fi descarcat de pe site www.anaf.ro.

Prin acest act normativ, se reglementeaza in mod expres faptul ca acest formular este utilizat  conform prevederilor a art. 156^3 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut de art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA.
Totusi, trebuie sa retineti faptul ca suma TVA colectata, exigibila, se plateste efectiv bugetului de stat, integral, fara a se compensa cu TVA de rambursat inregistrata in perioada in care societatea era inregistrata in scopuri de TVA asa cum ati precizat la lit. c) din intrebarea formulata.  Daca nu se doreste solicitarea restituirii sumei de rambursat, suma respectiva nu poate fi folosita pentru compensarea obligatiei de plata cu suma TVA de rambursat asa cum s-ar fi procedat prin decontul de TVA cod 300. In acest context, trebuie retinuta diferenta dintre:

    un formular de  declaratie  , de exemplu cod 311, caz in care suma declarata este datorata ca atare si trebuie achitata efectiv;
    un formular de decont, de exemplu cod 300, caz in care suma TVA de plata se compenseaza cu TVA de ramburat, avand astfel loc o decontare intre contribuabil si bugetul de stat, fara alte formalitati.

Nu uitati faptul ca la anularea codului de TVA trebuie sa efectuati si ajustarea sumei TVA deduse pentru bunurile existente in stoc, mijloacele fixe din patrimoniu, dar si pentru bunurile de capital. Rezultatele ajustarii se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

    randul 30    "Regularizari taxa dedusa", pentru ajustarea efectuata conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol;
    randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" pentru ajustarea efectuata conform prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA colectat si neexigibil la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016