Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare teren cu antecontract din 2015. Cum procedam privind regularizarea cotei de TVA in 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: antecontract, regularizare tva, teren, vanzari, codul fiscal, deduceri tva

In analiza de mai jos, vom vedea cum se factureaza in anul 2016 din punct de vedere al TVA vanzarea unui teren construibil pentru care contractul de vanzare-cumparare s-a intocmit in anul 2016, iar in anul 2015 - in baza unei promisiuni de vanzare-cumparare - a fost emisa o factura de avans cu TVA 24%


Vom stabili in baza caror acte normative in vigoare in anul 2016 se intocmeste in acest an factura din punct de vedere al TVA atat pentru vanzarea terenului construibil, cat si pentru avansul initial facturat in anul 2015 cu TVA de 24%.

Avand in vedere ca nu ati precizat acest detaliu, consider ca in anul 2015 s-a incasat in avans intreaga valoare a terenului.  

In cazul modificarii cotei de TVA, dupa incasarea avansului in anul 2015, in anul 2016 trebuie efectuata  regularizarea facturii de avans prin stornarea facturii de avans si emiterea unei facturi, cu semnul plus, prin care se aplica cota in vigoare la data faptului generator, respectiv 20%. Acest  aspect este  reglementat prin art. 280 alin. (7) " (7) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) - (6), in cazul modificarilor de cote se aplica prevederile art. 291 alin. (4) si (6), iar pentru operatiunile prevazute la art. 331 regimul aplicabil este cel de la data la care intervine exigibilitatea taxei conform art. 282 alin. (1) si (2). "
 
In acest caz, la vanzarea terenului se aplica cota de 20% , in vigoare la data vanzarii in anul 2016, ca fapt generator. Referitor la cota aplicabila,  la emiterea fiecarei facturi, se aplica cota in vigoare la data faptului generator, conform prevederilor art. 290 "Cotele " din legea nr. 227/2015, alin. (4) "cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia avansurilor pe care se aplica cota in vigoare la data emiterii facturii de avans. "

In cazul schimbarii regimului de impozitare dupa  data incasarii avansului, de exemplu din regim normal de taxare in masuri de simplificare, regularizarea facturii de avans pentru modificarea regimului de impozitare se efectueaza numai daca avansul a fost incasat partial, aspect reglementat prin art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea – definitii" alin. (6) din Legea nr. 227/2015. In acest sens, semnificativ este Exemplul nr. 1 din normele de aplicare ale art. 331 de la pct. 109 alin. (17) : "O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA a emis facturi partiale si/sau de avansuri in valoare de 100.000 lei plus TVA 24.000 lei, in cursul anului 2015, pentru livrarea de telefoane mobile catre un beneficiar inregistrat in scopuri de TVA. Faptul generator de taxa, respectiv livrarea telefoanelor mobile, are loc dupa data de 1 ianuarie 2016, iar valoarea totala a livrarii este de 500.000 lei (exclusiv TVA). Regularizarea facturilor partiale si/sau de avansuri emise in anul 2015, care se efectueaza in perioada fiscala in care are loc livrarea, se realizeaza astfel in factura emisa de furnizor:
    - 100.000      -24.000 lei (TVA)
    +100.000      +20.000 lei (TVA, datorita modificarii de cota)
    +400.000      -"taxare inversa"

De asemenea, prin intrebarea formulata nu ati precizat daca tranzactia are loc intre doua persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, astfel incat operatiunea sa fie supusa masurilor de simplificare.  Pentru valoare terenului neacoperita de avans s-ar fi aplicat masurile de simplificare reglementate prin art. 331, alin. (2), lit. g) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aplicabil din 1 ianuarie 2016, daca incasarea avansului s-ar fi efectuat partial in anul 2015.In acest context, am in vedere prevederile art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii",  alin. 6) din legea nr. 227/2015 "In cazul schimbarii regimului de impozitare se procedeaza la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 282 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, pentru care se aplica regulile stabilite la art. 282 alin. (7). "

La formularea acestui raspuns, am avut in vedere exemplul nr. 2 din normele de aplicare ale art. 331, de la pct. 109. alin. (17) "(17) Pentru solutionarea situatiilor tranzitorii care pot aparea ca urmare a eliminarii sau a includerii unor operatiuni din/in categoria celor pentru care se aplica taxarea inversa in cadrul art. 331 din Codul fiscal, se aplica prevederile art. 280 alin. (7) din Codul fiscal, respectiv se aplica regimul in vigoare la data exigibilitatii de taxa. In situatia in care faptul generator de taxa, conform art. 281 alin. (6) din Codul fiscal, intervine pana la data de 1 ianuarie 2016 inclusiv, nu se aplica taxare inversa daca factura este emisa dupa data de 1 ianuarie 2016 sau daca pretul se plateste in rate si dupa aceasta data. Pentru facturile emise pana la data de 31 decembrie 2015, pentru care faptul generator intervine dupa data de 1 ianuarie 2016, taxarea inversa se aplica numai pentru diferenta pentru care taxa este exigibila dupa 1 ianuarie 2016. "

"Exemplul nr. 2: in exemplul nr. 1, in ipoteza in care s-ar fi facturat intreaga valoare a livrarii in cursul anului 2015, respectiv 500.000 lei plus 120.000 lei TVA, iar livrarea are loc dupa 1 ianuarie 2016, nu se mai aplica taxare inversa, deoarece se aplica regimul in vigoare la data exigibilitatii taxei, dar se aplica cota in vigoare la data livrarii. Astfel, daca livrarea are loc in luna februarie 2016, se va emite factura de regularizare pentru aplicarea cotei de TVA de 20%:"Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Vanzare teren cu antecontract din 2015. Cum procedam privind regularizarea cotei de TVA in 2016?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016