Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Persoana fizica nerezidenta: Obligatii declarative si fiscale aferente veniturilor din inchiriere proprietati imobiliare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 18 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: codul fiscal, chirie, persoana fizica nerezidenta

In studiul de caz de astazi vom vedea cum este reglementat in Codul Fiscal venitul obtinut de persoanele fizice nerezidente care obtin venituri din inchirierea unor bunuri imobiliare din Romania. De exemplu, o persoana fizica nerezidenta (cetatean german), detine un teren in Romania. Acest teren este inchiriat cu 7000 euro unei societati din Romania. Care sunt obligatiile declarative si fiscale legat de acest contract de inchiriere?

Specialistul nostru arata ca venitul din inchirierea terenului din Romania al persoanei fizice nerezidente, cetatean german, nu intra in categoria veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti in conformitate cu art. 223 (2) g) din Codul fiscal:
 
CAPITOLUL I - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
 
ART. 223 - Venituri impozabile obtinute din Romania
(2) Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol si se impoziteaza conform titlului II sau IV, dupa caz:
g) veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana si din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani; 
 
Deci nu se incadreaza in TITLUL VI - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


In aceasta situatie speta dvs. se incadreaza la TITLUL IV - Impozitul pe venit, respectiv CAPITOLUL IV - Venituri din cedarea folosintei bunurilor.

In ceea ce priveste obligatiile declarative, persoana fizica nerezidenta va trebui sa intocmeasca si sa depuna electronic Declaratia unica in conformitate cu art. 120 din codul fiscal:
 
ART. 120 - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate
(1) Contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa. 
 
Din punct de vedere fiscal va trebui sa plateasca un impozit pe venit de 10% aplicat la venitul net rezultat din venitul incasat din care se scade cota forfetara de cheltuieli de 40% 
 
ART. 123 - Stabilirea si plata impozitului anual datorat
(2) Impozitul anual datorat de contribuabilii care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, precum si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care determinarea venitului net anual se efectueaza prin utilizarea cotei forfetare de cheltuieli, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.
 
Venitul net se stabileste in conformitate cu alin 3 al art. 84:
 
ART. 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
 
 
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Persoana fizica nerezidenta: Obligatii declarative si fiscale aferente veniturilor din inchiriere proprietati imobiliare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016