keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Rezidenta fiscala a cetatenilor straini care locuiesc in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 30 Sep. 2019
Tags: rezidenta fiscala, cetateni straini, obligatii fiscale

Stabilirea rezidentei fiscale a unei persoane fizice este importanta in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale a acesteia in Romania.

Persoanele fizice care sunt prezente in Romania o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat ori cele pentru care centrul intereselor vitale este amplasat in Romania sunt considerate persoane fizice rezidente in Romania conform art. 7 pct. 28 din Codul fiscal. 
Astfel, din punct de vedere fiscal, persoana fizica rezidenta este definita de legislatia interna a Romaniei (art. 7 pct. 28 din Codul fiscal ) ca fiind orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: 
 
   a) are domiciliul in Romania; 
   b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania; 
   c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat; 
   d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Vezi AICI Ghidul privind stabilirea rezidentei fiscale >>
 
Pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice, o persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat are obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania". 

Chestionarul se depune in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

Chestionarul nu se depune de catre urmatoarele persoane:

  • cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular in Romania, 
  • cetatenii straini care sunt functionari ori angajati ai unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, 
  • cetatenii straini care sunt functionari sau angajati ai unui stat strain in Romania, membrii familiilor acestora, cu respectarea regulilor generale ale dreptului international sau a prevederilor acordurilor speciale la care Romania este parte. 
 
Principalele elemente care sunt luate in considerare pentru stabilirea rezidentei in Romania a unei persoane fizice care soseste in Romania sunt urmatoarele: 
 
  a) domiciliul in Romania; 
   b) locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane, disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa; 
   c) centrul intereselor vitale amplasat in Romania; 
   d) persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat. 

Citeste si:

Precizari privind stabilirea rezidentei fiscale si declararea veniturilor din strainatate - oficial de la ANAF

Pot exista si alte elemente care sunt luate in considerare la stabilirea rezidentei in Romania sau in statul strain, dar numai impreuna cu elementele de mai sus: 
  • autovehicul inregistrat in Romania/statul strain; 
  • permis de conducere emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain; 
  • pasaport emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain; 
  • persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania; 
  • persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania. 
Dupa depunerea chestionarului, organul fiscal central competent analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv chestionarul, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale, conform legislatiei interne a acelui stat, si orice alte documente care pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice. 

In urma analizei efectuate, stabileste daca persoana fizica nerezidenta pastreaza rezidenta statului strain potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri sau devine persoana fizica rezidenta in Romania. 

Organul fiscal central competent, in termen de 30 de zile de la depunerea chestionarului notifica persoana fizica daca are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania. 
 
 
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016