Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Guvernul introduce reguli clare privind schimbarea locului de munca a cetatenilor straini care intra pe piata muncii din Romania, pentru a proteja activitatea angajatorilor.
Guvernul a raspuns solicitarilor primite din partea mediului de afaceri privind accesul cetatenilor straini pe piata fortei de munca din Romania si in sedinta de astazi a completat legislatia specifica pentru a stabili conditiile in care lucratorii straini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, un nou loc de munca, la un alt angajator decat cel care a obtinut avizul de angajare.
Modificarile aduse OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor si care prejudiciau material angajatorul initial, cel care suporta, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetateanului strain pe piata muncii din Romania.
In acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrator strain care are un contract individual de munca (CIM) inregistrat de mai putin de un an, va putea ocupa un nou loc de munca la un alt angajator doar in baza acordului scris exprimat de angajatorul initial.
Actul normativ mai prevede ca, in cazul in care lucratorul strain schimba locul de munca, dar ramane la acelasi angajator care a obtinut avizul de angajare initial, noul aviz se elibereaza angajatorului fara indeplinirea tuturor conditiilor generale si, dupa caz, fara indeplinirea tuturor conditiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document in cazul lucratorilor permanenti sau stagiari.
In acelasi timp, un nou aviz de angajare se elibereaza unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, numai cu indeplinirea tuturor conditiilor generale sau speciale, dupa caz.
Aceste prevederi nu se aplica si in cazul in care incetarea CIM a intervenit din initiativa angajatorului anterior, prin acordul partilor ori prin demisia cetateanului strain, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manual de politici contabile - Stick USB
Sursa: MMPS

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ministrul Agriculturii: Legea privind vanzarea terenurilor agricole va fi modificataOFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaCe categorii de contribuabili depun formularul 112Venituri neimpozabilePlafon privind restituirea de TVA in numerar cumparatorilor persoanelor fizice nerezidenteUltimele articole
Min. Muncii acorda tichete in valoare de 2.000 lei mamelor vulnerabileModel de Declaratie pe propria raspundere si masurile anti-Covid-19 pe durata starii de alerta(Informare MAI)Cursuri de formare profesionala GRATUITE organizate de ANOFM in luna martieRezidenta fiscala a cetatenilor straini care locuiesc in RomaniaObligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeArticole similare
Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaControale ITM in domeniul constructiilor, pe tot parcursul anului 2023. Ce obligatii au angajatoriiMunca prin agent de munca temporara VS. Contract „clasic†de munca pe perioada determinataMasuri de protectie a lucratorilor pe timp de canicula. In cazul nerespectarii dispozitiilor sunt aplicate amenzi de pana la 2.500 leiControale ITM in domeniul constructiilor: Institutia anunta desfasurarea campanie nationale pentru respectarea cerintelor de securitate si sanatateUltimele articole
Important pentru firme! Masuri de protectie pe timp de caniculaFirmele din domeniul constructiilor, in vizorul ITM. Au fost desfasurate controale pe tot parcursul anului 2023Amenzi intre 1.500 si 2.500 lei pentru firmele care NU aplica masuri pentru protectia angajatilor in perioadele cu temperaturi extreme
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"