Tags: masuri de protectie pe timp de canicula, amenzi
Inspectorii de munca din cadrul ITM Arad - Serviciul Securitate si Sanatate in Munca, readuc in atentia angajatorilor, obligatiile legale pe care le au cu privire la masurile de protectie ale lucratorilor, in perioadele cu temperaturi ridicate.
Astfel, in cazul in care temperatura exterioara a aerului depaseste +37grade sau corelat cu conditii de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligatia de a lua masuri corespunzatoare care sa conduca la ameliorarea conditiilor de munca si care sa asigure mentinerea starii de sanatate a salariatilor.
Astfel, se impun a fi luate urmatoarele masuri :
-reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
-alternarea efortului dinamic cu cel static;
-asigurarea ventilatiei la locul de munca, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;
-asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri / persoana / schimb;
-asigurarea de dusuri precum si asigurarea echipamentului individual de protectie;
Totodata, pentru a preveni imbolnavirile cauzate de munca in conditii de temperaturi ridicate, salariatii vor fi examinati medical atat la angajare cat si periodic, avandu-se in vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de munca, in cazul salariatilor cu afectiuni sau care au contraindicatii de a desfasura activitate la temperaturi ridicate.
In aceasta perioada nu trebuie neglijate nici masurile necesar a fi luate in vederea prevenirii infectarii cu virusul COVID – 19:
-spalarea mainilor cu apa si sapun cat mai des posibil sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
-efectuarea triajului epidemiologic la locul de munca;
-utilizarea mastilor de protectie;
-evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
-acoperirea gurii, nasului, in caz de tuse sau stranut;
-dezinfectarea periodica a suprafetelor de contact cu solutii pe baza de clor sau alcool;
In vederea evitarii evenimentelor nedorite ce se pot solda cu victime, in urmatoarea perioada, inspectorii de munca vor efectua controale la angajatori, pentru a verifica respectarea obligatiilor legale pe care acestia le au.
ATENTIE! Nerespectarea dispozitiilor legale in materie, constituie contraventie, amenzile aplicabile fiind cuprinse intre 1500 lei si 2500 lei, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare apa si cafea pacientilor unei unitati spitalicesti
Intrebare:
Spital acorda apa si cafea pacientilor. Cheltuielile cu apa si cafeaua sunt inregistrate in contul 623 iar la calculul impozitului pe profit tin cont daca aceste cheltuilei depasesc 2% si la fac nedeductibile.
Intrebare: Trebuie sa am un document justificativ pentru inregistrarea apei si cafelei pe protocol in afara de factura de la furnizor? Este corect modul de tratare a acestor cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara urmata de livrare locala
Intrebare:
Societatea noastra intentioneaza sa achizitioneze din UE vending machines (i.e., distribuitoare automate vending), care vor fi vandute mai departe in Romania (ca marfa) catre unul dintre distribuitorii cu care colaboram. La randul sau, colaboratorul le va pune la dispozitie unor farmacii/magazine alimentare care le vor folosi pentru a comercializa produsele societatii, (vanzarea produselor noastre se face insa catre distributor, care le vinde mai departe farmaciilor/magazinelor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura de avans achizitie autoturism
Intrebare:
Eu in calitate de persoana fizica doresc sa achizitionez o dacie de la RENAULT COMERCIAL ROUMANIE SRL.
In prezent masina costa 98.459 lei inclus cu tva. Am bon de comanda in valoare 19.309,50 eur.
Am primit avizare de plata in valoare de 3.600 lei, pe care i-am achitat.
In cazul in care se aproba programul rabla, se va scadea 10.000 lei din valoarea totata de 98.459 lei. Eu vreau sa mai achit un avans de 84.859 lei, si ramana cei 10.000 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regularizare avans si emitere factura finala dupa modificare cota TVA
Intrebare:
In Iulie 2025 s-a facturat un avans la un client in valoare de 10.000 (cu tva inclus) lei cu tva de 19%. Lucrarea se va finaliza doar in luna Septembrie. Valoarea finala a lucrarii este de 55000 lei (tva inclus). Avand in vedere ca tva-ul va fi de 21%, cum se va face factura finala? Si cum se va stinge avansul, ne referim la tva. Va rugam sa ne ajutati cu inregistrarile contabile si cu sumele aferente tva-ului. Noi pentru avans am facut urmatoarea inregistrare:
4111 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<