Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Anulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Gina Popescu la 14 Mai. 2025
Anulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?
Tags: anulare cod tva, anulare cod tva din oficiu, implicatii tva, implicatii fiscale

Anularea din oficiu a codului de TVA de catre ANAF este o masura cu impact fiscal semnificativ, care afecteaza modul in care o societate comerciala isi desfasoara activitatea economica. Spre deosebire de anularea la cererea contribuabilului, aceasta forma de radiere intervine ca urmare a nerespectarii obligatiilor declarative si poate genera diverse restrictii.

Avem cazul urmator. O societate comerciala platitoare de impozit pe profit, platitoare de TVA (trimestrial), i se anuleaza codul de TVA din motivul nedepunerii declaratiilor in ultimele 6 luni. Societatea a primit deja notificare de anulare a codului de TVA. 

Care sunt obligatiile fiscale pe care le are societatea si care sunt amenzile pe care trebuie sa le achite? Care sunt pasii pentru obtinerea noului cod de tva si in aceasta perioada cum trebuie sa factureze societatea si ce obligatii are?

Implicatii fiscale anulare cod TVA din oficiu

Anularea codului de TVA din oficiu de catre ANAF are implicatii fiscale diferite fata de anulara codului de TVA din propria initiativa a societatii. Putem sa consideram ca anularea este mai de graba o pedeapsa, ce va obliga societatea sa achite taxa pentru operatiunile taxabile, fara a avea dreptul la deducerea TVA-ului in toata perioada in care TVA-ul este anulat. Nu trebuie sa platiti nici o amenda.

Pana cand depuneti ultimul decont de TVA

In primul rand, trebuie sa depuneti ultimul decont de TVA inainte de anularea codului de TVA, pentru operatiunile desfasurate inainte de acest moment.

De exemplu daca vi s-a anulat codul de TVA in luna aprilie, atunci ultimul decont de TVA in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 se depune pana pe data de 25 mai 2025, deoarece codul de TVA se anuleaza incepand cu luna aprilie 2025.

Cum se complereaza decontul de TVA

Astfel, in formular se bifeaza luna calendaristica drept perioada fiscala de raportare, chiar daca anterior anularii din oficiu a codului de TVA perioada fiscala a fost trimestrul calendaristic. In mod similar se va completa si transmite si declaratia informativa cod 394.

Asadar, persoanele impozabile carora li s-a anulat codul de TVA au obligatia sa depuna ultimul decont de taxa, indiferent de perioada fiscala aplicata, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Mai are societatea dreptul de deducere a bunurilor achizitionate anterior anularii codului de TVA

Dupa anularea din oficiu a codului de TVA, societatea nu pierde dreptul de deducere pentru bunurile achizitionate anterior anularii din oficiu a codului de TVA, de exemplu, pentru materii prime, materiale, etc., dar pierde dreptul de deducere doar pentru bunurile achizitionate in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu.

Drept de deducere pentru stocul de produse finite

In ceea ce priveste mentinerea dreptului de deducere pentru stocul de produse finite, existent la data anularii, am in vedere prevederile pct. 78 alin. (9) din normele de aplicare ale art. 304 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" alin. (9) din Codul fiscal:
"(9) In cazul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente, conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal, nu se fac ajustari ale taxei aferente serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie, prevazute la alin. (1), fiind supuse obligatiei de plata a TVA colectate conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal."

Cand se fac raportarile si termen transmitere D311

In perioada in care societatea figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, dar efectueaza livrari de bunuri si servicii taxabile in Romania, este obligatorie plata efectiva a TVA datorata care se raporteaza prin formularul cod 311 Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal .

Declaratia cod 311, se transmite numai daca persoana impozabila a realizat operatiuni taxabile in cadrul unei luni calendaristice, caz contrar declaratia nu se transmite completata cu valoarea zero.

Aceasta obligatie de raportare fiscala a sumei TVA datorate pentru livrari taxabile efectuate este reglementata prin anexa 2 INSTRUCTIUNI de completare a formularului (311), prima liniuta:

"Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal", denumita in continuare declaratie, se depune, dupa cum urmeaza:
potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal si care efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri/prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care exista obligatia platii taxei colectate in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscala; ".

Art. 324 alin. (10) lit. a) se refera la obligatia de plata a persoanei impozabile al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu pentru livrari de bunuri efectuate in perioada in care are codul de TVA anulat din oficiu:
" (10) Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectata care trebuie platita in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;"

Chiar daca, anterior anularii codului de TVA, perioada fiscala a fost trimestrul calendaristic,in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, persoana impozabila care realizeaza operatiuni taxabile trebuie sa completeze si sa transmita lunar formularul cod 311.

Ce nu se raporteaza prin D311

Prin formularul cod 311 nu se raporteaza valoarea achizitiilor de bunuri si servicii de la furnizori/prestatori inregistrati in scopuri de TVA in Romania, ci doar valoarea livrarilor de bunuri, taxabile in Romania pentru care este obligatorie colectarea TVA. De asemenea, prin declaratia cod 311 se raporteaza suma TVA datorata in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii impozabile in Romania.

Astfel, pentru intreaga activitate economica desfasurata in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat, persoana impozabila este obligata sa aplice prevederile art. 11 alin. (8) conform carora este obligata sa colecteze TVA pentru toate operatiunile taxabile realizate "(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323."

Se deduce sau nu suma TVA

Asa cum rezulta si din textul de lege, in perioada de anulare, persoana impozabila nu are nici dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii necesare pentru desfasurarea activitatii economice.

Se poate aplica regimul special de scutire

In alta ordine de idei, persoana impozabila cu codul de TVA anulat din oficiu trebuie sa cunoasca faptul ca urmare anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut in regim normal conform prevederilor art. 316, nu se considera ca poate aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" "(14) Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8)."

Ce se intampla in cazul reinregistrarii in scopuri de TVA

In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.

Recomandari

Recomandarea mea este sa redobanditi codul de TVA si sa cereti anularea acestuia conform art. 310 alin. (7) din codul fiscalin cazul in care in 2024 nu ati deplasit plafonul de scutire iar acesta nu este depasit si in 2025.

Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 322. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA prin optiune, de data aceasta.

Dupa anularea codului de TVA societatea nu va mai utiliza conturile 4426, 4427, 4428, 4423 si 4424, se vor utiliza conturile:
4481. Alte datorii fata de bugetul statului (P); si
4482. Alte creante privind bugetul statului (A).


Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Gina Popescu de Gina Popescu
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016