Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Implicatii vamale, fiscale si declarative in cazul importului intr-un stat UE. Achizitie in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: import vamal, implicatii fiscale si declarative

Import din SUA de autoturime second hand. Factura de vanzare se face pentru cumparatorul persoana juridica din Romania, dar importul se face in Spania, de unde autoturismele vor fi aduse pe platforma in Romania. Care sunt implicatiile vamale, fiscale si declarative? Cine plateste tva-ul la import?

Raspunsul specialistului Ela Dumitra:
 
Din datele furnizate rezulta ca importul autoturismelor second hand s-a facut in Spania, ceea ce reprezinta un avantaj de cash flow pentru firma din Romania avand in vedere ca:
    • Prin realizarea importului in Spania cu plata taxelor vamale, bunurile sunt scoase din Spania in regim de libera circulatie ( liber de vama ) fara a mai fi necesara trecerea prin vama din Romania;
    • Nu se va plati TVA in vama in Spania, asa cum s-ar  proceda in cazul in care autoturismele ar fi fost puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei.
 
Deci suntem in situatia unui import de bunuri pe teritoriul comunitar, dar nu in Romania, import care se efectueaza conform procedurii vamale cod 4200 - Punerea simultana in libera circulatie a marfurilor care fac obiectul unei livrari scutite de TVA catre un alt stat membru.
 
Conform acestei proceduri  nu se datoreaza TVA in vama din Spania la momentul punerii  in libera circulatie a  autoturismelor, avand in vedere ca se face dovada ca acestea sunt livrate direct in Romania catre cumparatorul din Romania.
 
Pentru acest import se  intocmeste  declaratia vamala, dar nu se plateste TVA in vama deoarece in aceasta situatie importul de bunuri transportate dintr-o  tara terta este scutit de TVA la punerea in libera circulatie, dar numai daca are loc livrarea intracomunitara a acelorasi bunuri in aceiasi stare in care au fost importate.
 
Aceasta operatiune reprezinta  pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, daca este platitor de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal.
 
Valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri impozabile in Romania se declara autoritatii fiscale din Romania la valoarea determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din SUA prin:
- decontul de TVA 300 la randul 5 si 20 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, fara report la randul 5.1 si randul 20.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) deoarece furnizorul nu este inregistrat in scopuri de TVA in Spania;
- declaratia informative 390VIES cu simbolul A  la rubrica Denumire operator intracomunitar: denumirea furnizorului din SUA cu simbolului de tara DE (unde s-a efectuat importul cu codul 4200 si de pe teritoriul careia are loc expedierea catre Romania = livrarea intracomunitara de bunuri) si la la rubrica "Cod operator intracomunitar":  codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit casei de expeditie sau persoana  care intocmeste formalitatile de punere a bunurilor in libera circulatie pe teritoriul comunitar ( tratat drept reprezentant fiscal al furnizorului din SUA ), dupa plata taxelor vamale, in functie de natura bunurilor importate. 
 
Aceasta  procedura de raportare  a achizitiei intracomunitare de bunuri este reglementata in  O.P.A.N.A.F. nr. 705/2020 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, la punctul 3 sectiunea "Note"  din instructiunile de completare a declaratiei
         
3. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.
   
Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.
    
Pentru achizitia efectuata, cumparatorul din Romania datoreaza TVA in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa la valoarea totala facturata de catre furnizorul din SUA, raportarea fiind efectuata in perioada fiscala in care bunurile sunt primite.
 
In concluzie societatea din Romania efectueaza doua tipuri de operatiuni: o livrare de bunuri pentru care aplica regimul normal de taxare (colecteaza TVA) si o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aplica regimul de taxare inversa 4426 = 4427
 
Baza legala: legislatia din Spania urmare transpunerii art. 143 coroborat cu art. 138 din Directiva 112/2006 privind sistemul comun al TVA:
 
Articolul 143 
(1) Statele membre scutesc urmatoarele operatiuni:
d) importul de bunuri expediate sau transportate dintr-un teritoriu tert sau dintr-o tara terta intr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, atunci cand livrarea bunurilor respective de catre importatorul desemnat sau recunoscut in temeiul articolului 201 ca persoana obligata la plata TVA este scutita in temeiul articolului 138; 
 
Articolul 138 
(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor, dar in interiorul Comunitatii, de catre sau in numele vanzatorului sau al persoanei care achizitioneaza bunurile, atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii: 
(a) bunurile sunt livrate unei persoane impozabile sau unei persoane juridice neimpozabile care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor; 
(b) persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila pentru care este efectuata livrarea este identificata in scopuri de TVA in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor si a indicat furnizorului acest numar de identificare in scopuri de TVA;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Implicatii vamale, fiscale si declarative in cazul importului intr-un stat UE. Achizitie in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016