Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie materii prime. Care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2018
Tags: materii prime, tva, implicatii tva, ue, uniunea europeana, ins, achizitie intracomunitara

In analiza de mai jos, societatea A din Romania achizitioneaza materie prima de la societatea B din Romania, parte din grupul international X.

Facturile se emit de societatea B din Romania catre societatea A cu TVA 19%.

Livrarea bunurilor se face de la societatea C din Austria, parte din acelasi grup X.

Vom vedea daca se declara operatiunea dintre societatea C si societatea A in Intrastat.

Pana in prezent, fluxul era: societatea C livra si factura catre societatea A, insa de luna urmatoare va incepe facturarea pe societatea B, odata cu deschiderea entitatii in Romania.

Iata raspunsul specialistului!

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata;

2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;

3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Institutul National de Statistica (INS) a stabilit, prin Ordinul nr. 1887 din 28 noiembrie 2017, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2018.

Pentru anul 2018 se mentin pragurile valorice din 2017, respectiv 900.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri si 900.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri.

In situatia in care materiile prime sunt transportate din Austria in Romania are loc o achizitie intracomunitara in Romania. Daca relatia de transport exista intre societatea C si societatea B atunci societatea C efectueaza o livrare intracomunitara in Austria, iar societatea B efectueaza o achizitie intracomunitara in Romania pe care o declara in decontul de TVA, in declaratia 390 si in declaratia Intrastat daca are aceasta obligatie. B efectueaza o livrare locala catre A pentru care emite factura cu TVA. A efectueaza o achizitie locala care nu se declara in declaratia 390 nici in Intrastat.

Daca persoana obligata sa realizeze transportul este A pe relatia B-C se considera o livrare fara transport, locul livrarii fiind locul unde bunurile sunt puse la dispozitia lui B, iar in relatia B-A se considera o livrare cu transport, locul livrarii fiind locul unde incepe transportul, respectiv in Austria, locul unde se afla bunurile atunci cand incepe transportul. In acest caz, societatea B efectueaza o livrare intracomunitara din Austria, iar societatea A o achizitie intracomunitara in Romania pe care o declara in decontul de TVA, in declaratia 390 si in declaratia Intrastat daca are aceasta obligatie.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Irina Dumitrescu, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie materii prime. Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016