Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: bilete de avion, tva, decont de tva, factura cu tva, codul fiscal

Expertul nostru contabil - Mariana Prejbeanu - va vorbi astazi despre inregistrarea facturilor pentru bilete de avion: Unde se declara in decontul de TVA? De asemenea, specialistul ne va spune si daca factura pentru bilete avion se declara in D390.

Raspunsul specialistului


Din punctul de vedere al TVA, transportul international de persoane este scutit de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, iar inregistrarea facturii se va efectua prin nota contabila:
 
624    =    401    totalul facturii
 
Transportul de calatori nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii deoarece pentru acest tip de servicii nu sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
 
Din acest motiv, in situatia in care transportul se efectueaza in afara teritoriului Romaniei, valoarea biletelor de avion achizitionate nu se raporteaza, nici prin Declaratia recapitulativa cod 390 VIES, dar nici prin Declaratia informativa cod 394.
 
In acest caz, este suficienta doar raportarea prin decontul de TVA cod 300, la randul  “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”, prin preluarea informatiilor din jurnalul de cumparari privind contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii, a caror livrare/prestare a fost scutita de taxa, neimpozabila sau supusa unui regim special de taxa.
 
Valoarea biletelor de avion cu destinatia intr-un stat membru, de exemplu, pe ruta Cluj – Munchen, se incadreaza in exceptia de la regula generala de taxare de la art.  278 alin. (2), exceptie reglementata prin 278 alin. (4) lit. b), conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde se efectueaza transportul de calatori " (4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:……b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori". Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.17 din normele de aplicare ale acestui articol.
 
(1) Conform art. 278 alin. (4)  "Conform art. 278 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, locul prestarii pentru serviciile ce constau in transportul de calatori este locul in care se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse."
 
Astfel, chiar daca transportul se efectueaza din Romania intr-un stat membru, valoarea transportului nu se impoziteaza la beneficiarul din Romania deoarece locul prestarii nu este in Romania.

Prin Declaratia informativa cod 390 VIES se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de servicii impozabile in Romania pentru care sunt aplicabile prevederile regulii generale de la art. 278 alin. (2). Acest aspect este reglementat, in mod expres, la pct. 16 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 278  " Prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii. "
 
Fiind o operatiune scutita de TVA, factura de bilete de avion nu se va declara in Formularul nr. 394 si nici prin Declaratia recapitulativa cod 390 VIES deoarece operatiunea nu este tratata drept o achizitie intracomunitara de servicii, neimpozabila la prestator, dar impozabila la beneficiar.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decont de TVA - declararea biletelor de avion. Implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016