Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Problema Avem doua deconturi cu optiunea de rambursare TVA, primul depasind termenul cu 80 de zile. Am facut deja doua notificari catre Administratia Financiara, in cea de a doua le solicitam chiar ...
Problema
Avem doua deconturi cu optiunea de rambursare TVA, primul depasind termenul cu 80 de zile. Am facut deja doua notificari catre Administratia Financiara, in cea de a doua le solicitam chiar si majorari de intarziere pentru depasirea celor 45 de zile. Cu toate acestea, nu-i putem determina sa vina sa verifice documentele si sa ne restituie suma solicitata. Ce mai putem face in aceasta situatie? Ii putem actiona in instanta?
Solutie
In baza dispozitiilor art. 70 din Codul de procedura fiscala, cererile depuse de contribuabili se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, acest termen se poate prelungi cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate de la contribuabil in situatiile in care sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei de rambursare a taxei pe valoarea adaugata.
Art. 124 alin. (1) din acelasi Cod prevede faptul ca, pentru sumele de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de 45 de zile. Acordarea dobanzilor se face doar in situatia in care contribuabilii solicita acest lucru expres printr-o cerere.
Art. 124 alin. (2) mentioneaza ca dobanda datorata este la nivelul majorarii de intarziere prevazute de Codul de procedura fiscala (0,1%/zi de intarziere) si se suporta din acelasi buget din care se restituie ori se ramburseaza, dupa caz, sumele solicitate de platitori.
Procedura de acordare a dobanzilor cuvenite pentru sumele rambursate cu depasirea termenului legal este stabilita prin O.M.F.P. nr. 1.899/2004.
Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se face conform metodologiei aprobate prin O.M.E.F. nr. 1.857/ 2007.
In conformitate cu prevederile capitolului din aceasta metodologie, deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare se solutioneaza, in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta fiecare persoana impozabila, astfel:
a) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic – prin emiterea deciziei de rambursare a TVA; Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025 Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
b) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mediu – cu analiza documentara;
c) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare – cu inspectie fiscala anticipata.
Incadrarea fiecarei persoane impozabile intr-o categorie de risc fiscal se face in functie de comportamentul sau fiscal, precum si in functie de riscul pe care aceasta il prezinta pentru administratia fiscala, de catre compartimentul de analiza de risc.
Pentru nesolutionarea in termenul legal a cererii de rambursare va puteti adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prevazute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitand obligarea Administratiei Finantelor Publice la emiterea deciziei de solutionare a deconturilor de TVA privind deconturile de firma dumneavoastra.
Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 3/ianuarie 2010
Articol adaugat la 11 ianuarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Scoaterea din evidentele platitorilor de TVA. Studiu de cazContabilitate si Monografii contabile. Portite legale in plina CRIZAMasuri de simplificare pentru achizitii si livrari. Tratament TVAAu fost alesi cei 11 membri ai ASFStudiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?Ultimele articole
TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroMijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025Articole similare
Monitorul Oficial: OANAF nr. 108 privind spatiul cu destinatie de sediu socialOUG nr. 39 din 2010 privind CODUL DE PROCEDURA FISCALAOrdinul 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru unele operatiuni din noul Cod fiscalNoutati Legislatie Fiscala 20 - 28 aprilie 2008Noile propuneri de modificare in ce priveste CASS-ulUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Articole similare
DECONT DE TVA la iesirea din evidenta platitorilor de TVA | Cum procedam?Anulare din oficiu platitor de TVA. Ajustarea TVA pentru bunuri in stoc. Ce formulare trebuie depuseVIDEO: Inspectie fiscala. Rambursare TVAPrimire avans marfa. Regim TVAFactura catre firma straina platitoare de TVA. Incadrarea corecta a livrariiUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat?Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingCodul CAEN. Corectarea codului CAEN in declaratiile fiscaleTrecere de la platitor la neplatitor de TVA. Cum se face ajustarea mijloacelor fixeDepunere declaratii ANAF. Pana cand depui D300 si cum se corecteaza erorile materiale din formular
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"