Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Decont de TVA. Nesolutionarea cererii in termenul legal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro la 11 Ian. 2010
Tags: tva, codul de procedura fiscala, decont de tva

Problema Avem doua deconturi cu optiunea de rambursare TVA, primul depasind termenul cu 80 de zile. Am facut deja doua notificari catre Administratia Financiara, in cea de a doua le solicitam chiar ...

Problema
Avem doua deconturi cu optiunea de rambursare TVA, primul depasind termenul cu 80 de zile. Am facut deja doua notificari catre Administratia Financiara, in cea de a doua le solicitam chiar si majorari de intarziere pentru depasirea celor 45 de zile. Cu toate acestea, nu-i putem determina sa vina sa verifice documentele si sa ne restituie suma solicitata. Ce mai putem face in aceasta situatie? Ii putem actiona in instanta?

Te-ai saturat sa rasfoiesti teancuri de carti pentru a gasi o solutie asemanatoare cu cea de care ai tu nevoie? E timpul sa citesti solutii aplicate, gandite de specialisti!

Solutie
In baza dispozitiilor art. 70 din Codul de procedura fiscala, cererile depuse de contribuabili se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, acest termen se poate prelungi cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate de la contribuabil in situatiile in care sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei de rambursare a taxei pe valoarea adaugata.

Art. 124 alin. (1) din acelasi Cod prevede faptul ca, pentru sumele de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de 45 de zile. Acordarea dobanzilor se face doar in situatia in care contribuabilii solicita acest lucru expres printr-o cerere.

Art. 124 alin. (2) mentioneaza ca dobanda datorata este la nivelul majorarii de intarziere prevazute de Codul de procedura fiscala (0,1%/zi de intarziere) si se suporta din acelasi buget din care se restituie ori se ramburseaza, dupa caz, sumele solicitate de platitori.

Procedura de acordare a dobanzilor cuvenite pentru sumele rambursate cu depasirea termenului legal este stabilita prin O.M.F.P. nr. 1.899/2004.

Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se face conform metodologiei aprobate prin O.M.E.F. nr. 1.857/ 2007.

In conformitate cu prevederile capitolului din aceasta metodologie, deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare se solutioneaza, in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta fiecare persoana impozabila, astfel:

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Vezi detalii

a) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic – prin emiterea deciziei de rambursare a TVA;
b) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mediu – cu analiza documentara;
c) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare – cu inspectie fiscala anticipata.

Incadrarea fiecarei persoane impozabile intr-o categorie de risc fiscal se face in functie de comportamentul sau fiscal, precum si in functie de riscul pe care aceasta il prezinta pentru administratia fiscala, de catre compartimentul de analiza de risc.

Pentru nesolutionarea in termenul legal a cererii de rambursare va puteti adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prevazute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitand obligarea Administratiei Finantelor Publice la emiterea deciziei de solutionare a deconturilor de TVA privind deconturile de firma dumneavoastra.

Articol preluat din  Newsletterul Contabilului 2010 nr. 3/ianuarie 2010

Articol adaugat la 11 ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Decont de TVA. Nesolutionarea cererii in termenul legal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016