Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF va transmite pana vineri, 15 octombrie, scrisori catre populatie si firme prin care va anunta ca penalitatile vor fi sterse daca datoriile si dobanzile de intarziere catre bugetul de stat vor fi achitate pana la finele anului, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.
EconomicPremiul Nobel pentru economie pe 2011: Americanii Thomas Sargent si Christopher Sims 14:58 Grecia nationalizeaza o banca mica, anchetata pentru spalare de bani 14:16 China a inceput sa cumpere actiuni la bancile locale, pentru a sustine bursele 14:07 Criza din Europa ar putea pune in pericol milioane de locuri de munca din China 09:43 Aplicatii precum Photoshop sau Dreamweaver, disponibile pentru inchiriere prin internet 07:17
Fiscul va anunta prin Posta populatia si firmele de stergerea penalitatilor, daca achita datoriile pana la sfarsitul anului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Notificarile vor fi trimise contribuabililor care inregistrau restante la bugetul statului la 31 august 2011.
Statul va anula penalitatile de intarziere, precum si jumatate din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca principalul si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la finele anului.
Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale pana la jumatatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalitatilor de intarziere, precum si o diminuare cu 25% a majorarilor de intarziere.
Persoanele care nu au fost notificate privind posibilitatea stergerii datoriilor se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situatiei.
Facilitatile prevazute nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda facilitati fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contributii sociale, impozite si TVA.
Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile mentionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.
De la jumatatea anului trecut, a fost eliminat din Codul Fiscal termenul "majorare de intarziere" si a fost pastrat doar cel de "penalitate de intarziere".
Pentru platile restante firmele si populatia platesc atat o dobanda, cat si o penalitate de intarziere, care este calculata in functie de perioada cu care a fost depasit termenul de scadenta.
Pentru fiecare zi cu care a fost depasit termenul de plata se calculeaza o dobanda de 0,04% din suma datorata si nicio suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.
Penalitatea creste la 5% din suma totala daca datoria este achitata in urmatoarele 60 de zile, iar pentru cele care depasesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligatiilor de plata. Sumele nu sunt cumulative.
Pana la jumatatea anului trecut, companiile plateau doar o majorare de intarziere, de 0,1% pe zi din obligatia de plata.
"Sper sa aplice cat mai multi agenti economici la aceasta facilitate, in asa fel incat arieratele pe care le inregistreaza sa fie diminuate in mod considerabil pana la sfarsitul anului", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAF, Sorin Bejnar.
Oficialul ANAF a aratat ca suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 1,5-2 miliarde de lei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Neconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeCuantumul PENALITATIlor de intarziere. Normele actuale obligatoriiPlata TVA numai dupa incasarea facturiiOrdinul 85/2021. A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesoriiNoutati legislatie Fiscala 8-12 septembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Reminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorNoua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Articole similare
Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateCe firme trebuie sa accepte plata cu cardul din 2017?Dobanzi de intarziere si penalitati. Cum se calculeaza si cum se aplica pentru TVA restant?Neconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeCompletare decont TVA. La ce sa fim atenti!Ultimele articole
PENALITATI DE INTARZIERE. Facturarea penalitatilor se face cu sau fara TVA?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceEste OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Informatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFActe normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial intre 08-12 aprilie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"