Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF reaminteste contribuabililor care obtin venituri din meditatii ca au obligatia de a le declara in D212.
Informatii privind obligatiile fiscale declarative si de plata din punct de vedere al impozitului pe venit sunt disponibile in Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice, postat pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta contribuabili/ Servicii oferite contribuabililor/ Ghiduri curente si alte materiale informative.
Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul IV - Capitolul II). Din punct de vedere al contributiilor sociale sunt aplicabile prevederile Titlului V - Contribut?ii sociale obligatorii din Codul fiscal.
ANAF urmareste sa faciliteze conformarea fiscala voluntara a contribuabililor si sa asigure o buna gestiune a riscurilor de neconformare intrucat in domeniul impozitului pe venit exista riscuri de neinregistrare, riscuri de nedeclarare sau de sub-declarare si riscuri legate de neplata la timp a obligatiilor fiscale.
Conformarea fiscala voluntara a contribuabililor reprezinta unul din obiectivele ANAF, care intreprinde in mod constant actiuni pentru a imbunatati gradul de conformare la nivelul contribuabililor. in acest sens, ANAF a elaborat Strategia de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania 2023-2025, disponibila pe site-ul ANAF in sectiunea Despre ANAF/ Strategii ANAF/ Programe si strategii.
Conformarea voluntara la inregistrarea fiscala, declararea si plata obligatiilor fiscale scuteste contribuabilii de eventualele neplaceri cauzate de calcularea unor dobanzi, penalitati de intarziere, respectiv penalitati de nedeclarare sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
ANAF a publicat calendarul seminariilor web pentru luna mai 2023ANAF incepe controalele tematice la persoanele fizice. Categorii vizateFiscul intensifica, in anul 2022, activitatile de asistenta pentru sprijinirea contribuabililor in vederea indeplinirii obligatiilor fiscaleANAF atentioneaza! Persoanele care realizeaza VENITURI DIN MEDITATII sunt OBLIGATE sa declare veniturile realizateVeniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"