Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Veniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 19 Apr. 2023
Veniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabile
Tags: venituri din meditatii, completarea declaratiei unice, venituri impozabile

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia persoanelor fizice, care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular, ca acestea reprezinta venituri impozabile si potrivit Codului Fiscal se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.

In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii au obligatia sa solicite Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Vrancea, inregistrarea si autorizarea functionarii in conditiile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Completarea Declaratiei Unice - venituri din meditatii

Ulterior inregistrarii, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Prin intermediul Declaratiei Unice contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. 

In cazul normelor de venit impozitul este de 10% asupra normei de venit. 

In declaratia unica contribuabilul va completa Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania s?i contributiile sociale datorate si o va depune la organul fiscal pana la data de 25 mai, inclusiv, a fiecarui an. 

In situatia in care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, in sistem real, venitul net din activitati independente se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. 

Contribuabilul are obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent s?i a stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului, precum si a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea in mod corespunzator a declaratiei unice - Capitolul I - Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului. 

Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului. 

Pentru veniturile realizate din activitati independente, contribuabilul datoreaza si contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii Declaratiei Unice. 

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si venituri din alte surse a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara.Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Veniturile obtinute de persoanele fizice din meditatii acordate in particular sunt venituri impozabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016