keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli deductibile: tot ce trebuie sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Apr. 2024
cheltuieli deductibile
Tags: cheltuieli deductibile, care sunt cheltuielile deductibile, calculare cheltuieli deductibile

Persoanele care detin firme stiu deja ca la calcularea impozitului pe care il datoreaza catre stat anumite cheltuieli pot fi scazute din acesta, iar cu cat ele sunt mai mari, cu atat impozitul pe care il vor plati va fi mai mic. insa este bine de stiut ca exista mai multe categorii de cheltuieli, precum cheltuieli deductibile, cheltuieli deductibile partial si cele nedeductibile.

In acest articol ne vom focusa pe cheltuielile deductibile, care pot fi scazute din impozit, insa trebuie sa vedem ce tipuri de cheltuieli intra in aceasta categorie, cum se calculeaza ele, dar si cum se scad din suma totala.

 

Cadrul legal cheltuieli deductibile

 

Cheltuielile deductibile sunt reglementate de art. 25 alin. (1), (2) si (2 indice 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si trebuie determinate si evidentiate cu multa grija, intrucat influenteaza in mod direct rezultatul fiscal in functie de care se calculeaza impozitul pe profit. 

 

Ce sunt cheltuielile deductibile fiscal

 

Sunt considerate cheltuieli deductibile, cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

 

Tipuri de cheltuieli deductibile fiscal

 

Cheltuielile deductibile sunt cheltuielile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 

  •  au la baza documente justificative;
  •  sunt aferente obiectului de activitate al unitatii;
  •  conduc la obtinerea de venituri impozabile;
  •  sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile;
  •  sunt efectuate fara depasirea limitelor admise de lege;
  •  indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi scazute din veniturile impozabile, in scopul determinarii profitului impozabil.


Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor deductibile limitat sau nedeductibile prevazute la art 25 alin (3), respectiv alin (4) din Codul fiscal.

 

Cele mai comune tipuri de cheltuieli deductibile fiscal sunt urmatoarele:

 

Chirie

 

Una dintre cele mai importante cheltuieli care pot fi scazute la calculul impozitului este cea cu chiria lunara a spatiului in care firma isi desfasoara activitatea.

 

Utilitati

 

Un alt tip de cheltuieli deductibile sunt cele cu utilitatile. Intra aici facturile la apa, gaz, energie electrinca, internet, telefon ( fix si mobil).


Papetarie

 

Cand ai o firma, cu siguranta vei avea nevoie sa cumperi diverse articole de papetarie, precum creioane, hartie, plicuril, capse, cartus pentru imprimanta, etc. Toate aceste cheltuieli sunt deductibile.

 

Echipamente

 

In lista cheltuielilor deductibile intra si cheltuielile cu achizitionarea aparatelor si echipamentelor necesare firmei, cat si reparatia lor.

 

Deplasari

 

Daca ai angajati pe care trebuie sa ii trimiti in deplasare, trebuie sa stii ca si aceste cheltuieli (bilete de tren, avion, benzina, motorina, camera de hotel, etc.) intra in cheltuielile deductibile.

 

Lista cheltuieli deductibile
 

Sunt cheltuieli deductibile (efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice), fara a se limita la acestea, urmatoarele:
 

  •  cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor;
  •  cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;
  •  cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;
  • cheltuielile pentru perfectionarea managementului, a sistemelor informatice, introducerea, intretinerea si perfectionarea sistemelor de management al calitatii, obtinerea atestarii conform cu standardele de calitate;
  • cheltuielile pentru protejarea mediului si conservarea resurselor;
  • cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe masura inregistrarii lor;
  • cheltuielile privind serviciile care vizeaza eficientizarea, optimizarea, restructurarea operationala si/sau financiara a activitatii contribuabilului;
  • cheltuielile de cercetare, precum si cheltuielile de dezvoltare care nu indeplinesc conditiile de a fi recunoscute ca imobilizari necorporale din punct de vedere contabil; 
  • cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii prevederilor titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul desfasurarii activitatii economice, de exemplu: aplicare pro rata, efectuare de ajustari, taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru al UE;
  • cheltuielile efectuate cu editarea publicatiilor care sunt inregistrate ca retururi in perioada de determinare a profitului impozabil pe baza documentelor justificative si in limita cotelor prevazute in contractele de distributie; 
  • cheltuielile rezultate din deprecierea titlurilor de participare si a obligatiunilor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, daca la data evaluarii/reevaluarii nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 23 lit. i) din Codul fiscal; 
  • cheltuielile generate de evaluarea ulterioara si executarea instrumentelor financiare derivate, inregistrate potrivit reglementarilor contabile. 


In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal si cheltuielile reglementate prin acte normative in vigoare. 


De exemplu:


a) cheltuielile efectuate pentru securitate si sanatate in munca, potrivit legii;


b) cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale efectuate potrivit legislatiei specifice;


c) cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale.

d) cheltuielile efectuate in vederea respectarii obligatiilor de compensare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, respectiv Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. 


Asadar, trebuie multa prudenta din partea administratorilor societatilor atunci cand se decid sa efectueze anumite cheltuieli cu bunuri sau servicii pentru respectivele societati, intrucat cheltuielile cu aceste achizitii trebuie sa respecte conditiile de deductibilitate impuse de Codul fiscal.

 

Cum se calculeaza cheltuielile deductibile

 

In continuare vom vedea cum se calculeaza cheltuielile deductibile.

 

Pentru a-ti fi mai usor sa faci calculul la finalul anului, ar fi recomandat ca de fiecare data cand inregistrezi o cheltuiala deductibila, sa o notezi intr-o foaie de calcul.

 

Calcularea totalului cheltuielilor

 

Poti calcula totalul cheltuielilor in doua moduri:

 

-la sfarsitului anului fiscal, caz in care obtii o suma sigura;

-in avans, cu cateva luni inainte de finalul anului, caz in care vei putea doar sa estimezi totalul (aduna cheltuielile pentru o luna si inmulteste-le cu 12). 

 

Poti face acest lucru si cu ajutorul unui program de contabilitate.

 

Scaderea cheltuielilor deductibile din suma totala

 

Ca sa obtii, in final, suma pe care trebuie sa o platesti catre stat, nu trebuie decat sa scazi cheltuielile deductibile fiscale din venitul total. 

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016