Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul de mai jos, avem ca subiect un contract incheiat cu o societate din afara UE. Au existat unele cheltuieli cu materiale si manopera pentru realizarea unor mostre. Dupa efectuarea acestor cheltuieli, in urma unor neintelegeri intre parti, contractul s-a reziliat si nu s-a mai facturat nimic pe acest contract. Aceste cheltuieli sunt considerate pierderi pentru societate.
Stabilim in ce masura prin Codul fiscal e obligatoriu sa se inregistreze venituri la nivelul cheltuielilor pentru a nu influenta profitul pe societate. In cazul unui raspuns afirmativ, vom vedea ce cont folosim si in corespondenta cu ce cont se vor face inregistrarile, precum si care este monografia contabila.
Intelegem ca obiectul contractului incheiat intre societatea dvs - in calitate de producator furnizor - si societatea nonUE (sau orice alta societate) - in calitate de beneficiar - a fost producerea unor bunuri de catre dvs si livrarea acestora catre societatile respective.
In prealabil, insa, intelegem ca societatea dvs trebuia sa execute niste mostre, pentru a fi trimise beneficiarilor, in scop de prezentare a produselor ce vor fi fost livrate de dvs.
Dar contractul a incetat, iar mostrele nu au mai fost remise beneficiarilor.
Presupun ca nerealizarea facturarii pe care o mentionati se refera la nerealizarea facturarii produselor finite si nu a mostrelor, deoarece acestea din urma sunt bunuri acordate gratuit pentru promovarea bunurilor / serviciilor unei societati.
Pornind de la aceasta ipoteza, tratamentul contabil si, mai ales, fiscal este urmatorul:
Din punct de vedere contabil, realizarea (chiar si partiala) a mostrelor are la baza principiul contabilitatii de productie:

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- inregistrarea cheltuielilor dupa natura efectuate pentru executarea mostrelor:
601 = 301
602 = 302
628 / 604 / 6xx / = 401
4426 = 401
641 / 645 = 421 / 43x
- obtinerea productiei neterminate:
331 = 711 cu suma tutror cheltuielilor de mai sus
- includerea pe pierderi a cheltuielilor aferente executarii mostrelor:
711 = 331 cu suma de mai sus.
Nota: rulajul debitor al contului 711 reflecta o cheltuiala.
O alta varianta ar fi nerecunosterea unui element de stoc, pentru evidenta productiei neterminate (desi, personal, consider ca inregistrarea productiei neterminate reflecta mult mai bine fenomenul economic). In aceasta situatie, pierderea va fi evidentiata de cheltuielile inregistrate dupa natura pentru realizarea mostrelor nefinalizate.
Sub aspect fiscal, din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform punctului 13 alin. (1) lit. a) din normele de aplicare a art. 25 alin. (1) din codul fiscal, mostrele reprezinta bunuri acordate gratuit in cadrul unor campanii publicitare si sunt considerate cheltuieli de reclama si publicitate, fiind deductibile la stabilirea rezultatului fiscal.
Asadar, daca mostrele ar fi fost executate si transmise beneficiarilor, in scop de reclama si publicitate, atunci cheltuielile cu realizarea acestora ar fi fost integral deductibile.
Potrivit art. 25 alin. (1) din codul fiscal, "Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice".
De aici se desprinde ideea ca, atata timp cat mostrele nu au fost distribuite potentialilor beneficiari, ca urmare a incetarii contractelor de furnizare de bunuri - contracte care ar fi condus la desfasurarea unei activitati economice -, toate cheltuielile efectuate cu realizarea mostrelor sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit (nu exista activitate economica).
Insa la art. 25 alin. (4) lit. c) se arata:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii;
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii;"
iar la lunctul 17 din normele de aplicare se prevede:
"17.
(3) In sensul art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, conditia referitoare la distrugerea stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate."
Asadar, daca faceti dovada ca mostrele - in orice stadiu de realizare ar fi ele - sunt predate cu documente la societati specializate in recuperarea deseurilor, atunci cheltuielile efectuate cu realizarea acesatora sunt deductibile.
Din punctul de vedere al TVA, taxa aferenta achizitiilor efectuate pentru realizarea mostrelor acordate clientilor in scopul stimularii vanzarilor ar fi fost deductibila, daca mostrele sunt efectiv acordate beneficiarilor, potrivit punctului 270 alin. (8) lit. b) din codul fiscal si punctului 7 alin. (10) din normele de aplicare.
In situatia in care mostrele nu au fost acordate clientilor, rezulta ca scopul privind stimularea vanzarilor nu s-a realizat.
Ca urmare, se considera ca bunurile au fost utilizate in mod gratuit in alte conditii decat cele prevazute la art. 270 alin. (8) lit. b) si la punctul 7 alin. (10) , opreatiunea este considerata livrare de bunuri efectuata cu plata (livrare catre sine), conform art. 270 alin. (4) din codul fiscal, si societatea trebuie sa procedeze la colectarea TVA, in contrapartida cu taxa dedusa, prin emiterea unei autofacturi, conform art. 319 alin. (8) din codul fiscal.
Autofactura se emite doar in scopul colectarii TVA, nu se inmaneaza niciunui beneficiar si nu generaeza venituri.
Inregistrarea colectarii TVA se efectueaza astfel:
635 = 4427.
baza si TVA astfel colectata se declara in decontul de TVA pe randul de livrari cu 20% sau cu 9%, depus pentru perioada fiscala in care are loc operatiunea.
Din cele relatate, se intelege faptul ca aceste operatiuni au loc la societatea producatoare a mostrelor, indiferent de rezidenta beneficiarului: romana, nonUE sau din UE.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Monografie contabila necesara firmelor care deconteaza ochelari de vedere angajatilorAjustarea de TVA a stocurilor ca urmare a inregistrarii in evidenta platitorilor de TVACota TVA pentru prestari de servicii in anul 2016. Cum facturam corect din 2017?Vechea casa de marcat: Conditii de pastrare a memoriei fiscale. Legea prevenirii in cazul neutilizarii noilor AMEFPlafon de 33% venituri neimpozabile. Ce facilitati se pot acorda persoanelor cu contract de mandat?Ultimele articole
Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleArticole similare
Retineti cele mai importante obligatii din Codul de procedura fiscala!Cartea Verde a Contabilitatii - solutii legislative complete pentru 2016Noi masuri pentru imbunatatirea controlului economico-financiarNoi proceduri de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscalPerioada impozabila a microintreprinderii si lichidarea. Cand depunem Declaratia 100?Ultimele articole
TVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDAAjustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingTVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorDeductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATECoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareArticole similare
Declaratia 200Vanzarea sub costul de productieCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul II - Venituri din activitati independenteTVA - Prestarea de serviciiPromotii. Impozit pe profit. TVAUltimele articole
Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiImpunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorFacturare marfa catre client. Documente financiar contabile necesare in acest cazProduse acordate gratuit in campanii promotionale. TVA si documente necesareCheltuieli pentru stimularea vanzarilor, regim fiscal TVA si impozit pe profitArticole similare
Studiu de caz: Inregistrarea corecta a decontului de TVAAchizitia unui autoturism din Germania sub incidenta TVA-uluiFactura de servicii primita de la un furnizor din stat membru UE. Declaratii TVADeducere TVA - inregistrari contabile si raportare fiscala prin DECONT TVAScoatere din evidenta clienti incerti. DECONT TVAUltimele articole
E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVAPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriE-Factura: Ce amenzi se aplica pentru facturile care NU sunt trimise in 5 zile de la emitere in sistemDECONT TVA completat si transmis eronat. Cum se poate corecta procedura?Formularul 300 pentru 2021. De cand se va folosi noul Decont de TVA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"