Tags: livrare mancare, cota tva, tva 9%, codul fiscal
Care este cota corecta de TVA pe care trebuie sa o aplice o societate care presteaza servicii de livrare mancare (exemplu, Uber Eats/ Glovo etc.)? Trebuie sa aplice aceeasi cota de TVA cu cea a cosului de cumparaturi pe care il livreaza? Adica, in loc sa factureze cu 19%, sa aplice cota de 9% avand in vedere ca in mare parte produsele din cos reprezinta mancare?
"1) Codul fiscal:
« ART. 291 - Cotele
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;»
2) Norme de aplicare:
«37.
(11) In situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate, in caz contrar se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a pachetului. Se excepteaza bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor in conditiile prevazute la pct. 7 alin. (10) lit. a).
Exemplul 1: La vanzarea unui cos care are un pret total, care cuprinde atat produse alimentare, cat si bauturi alcoolice si produse cosmetice, se aplica cota de TVA aferenta fiecarui produs in parte, in masura in care bunurile care compun cosul pot fi separate, in caz contrar aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a cosului.
Exemplul 2: La vanzarea unui aragaz, daca comerciantul ofera gratuit un pachet de spaghete, se considera ca acesta este acordat gratuit, in scopul stimularii vanzarilor, iar cota aplicabila pentru vanzarea aragazului este de 19%.»
3) INSTRUCTIUNI din 26 noiembrie 2018 de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
«Art. 1
(1) Prin prezentele instructiuni se stabilesc, in scopul aplicarii unitare a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, principalele elemente care stau la baza incadrarii din punctul de vedere al TVA a operatiunilor realizate de persoanele impozabile ca reprezentand:
a) livrari de alimente, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 9%;
Art. 2
(1) Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
(6) In situatia in care o persoana impozabila se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate la o locatie precizata de client, fara niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni, operatiunea reprezinta o livrare de alimente.
(7) Elementele de prestare de servicii care insotesc in mod normal o livrare de alimente si sunt accesorii acesteia, nefiind de natura a conduce la incadrarea operatiunilor ca prestari de servicii din punctul de vedere al TVA, includ: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinatia indicata de client, racirea sau incalzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, punerea la dispozitia clientului de tacamuri de unica folosinta, furnizarea de servetele de hartie, de mustar, ketchup, maioneza sau altele similare, furnizarea de cutii de gunoi, prezentarea generala a ofertei/meniului.»
Asadar, din paragrafele legale citate, rezulta urmatoarele:
- livrarea de produse alimentare la o destinatie indicata de catre client nu este considerata prestare de servicii - de natura restaurantului sau cateringului - fiind supusa cotei reduse de 9% sau cotei standard de 19%;
- referitor la una dintre cele doua cote (9% sau 19%) care se aplica pachetului livrat, raspunsul se afla in normele citate, si anume:
a) daca se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA de 9%, cat si cotei standard de TVA de 19%, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate – asadar, daca intreaga livrare a cosului este reprezentata de livrarea de produse alimentare cu 9%, de bauturi alocoolice cu 19% si de produse nealimentare (tacamuri de unica folosinta, cu 19%, presupunand ca nu sunt furnizate gratuit), atunci nu exista o singura operatiune principala, pentru care sa se aplice o singura cota, de 19%, ci se stabileste si se factureaza cota de TVA aferenta fiecarui tip de produs livrat: alimentare (9%), bauturi alcoolice (19%), nealimentare (19%);
sau
b) daca se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA de 9%, cat si cotei standard de TVA de 19%, la un pret total, dar se poate stabili o operatiune principala (adica scopul livrarii este livrarea de alimente si de bauturi nealcoolice supuse cotei de 9%, dar si tacamuri de unica folosinta, contra cost si la cererea clientului, supuse cotei de 19% - operatiunea principala fiind livrarea alimentelor si bauturilor racoritoate, supuse cotei de 9%), se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA de 19% la valoarea totala a pachetului.
- bref, in cazul dumneavoastra, consider ca nu exista o operatiune unica de baza, ci exista atat operatiunea de livrare de bunuri alimentare, supuse cotei reduse de 9%, cat si operatiunea de livrare de bauturi alcoolice, supuse cotei standard de 19%; toate aceste bunuri pot fi identificate distinct, produs cu produs, ca urmare trebuie sa facturati (sa emiteti bonul fiscal) mentionand fiecare produs in parte cu cota de TVA corespunzatoare", spune expertul nostru in raspunsul oferit cititorului care a prezentat speta discutata.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Refuz factura in SPV
Intrebare:
Un furnizor ne-a facturat in luna august 2025 un serviciu folosind pentru facturare codul de inregistrare fiscala a unui sediu secundar si nu codul unic de inregistrare. Furnizorul sustine ca a transmis factura in e-factura dar noi nu o putem vizualiza! Am solicitat furnizorului stornarea facturii gresite si refacturarea pe codul unic de inregistrare dar nu este de acord! Va rog sa ne spuneti cum trebuie sa procedam in acest caz pentru a inregistra cheltuiala!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal cu beneficiile oferite salariatilor partenerilor de business
Intrebare:
Pentru a mentine bune relatii cu angajatii clientilor, de cateva ori pe an se organizeaza competitii sportive care se deruleaza pe parcursul a cateva zile, cu participarea membrilor echipei de vanzari si a reprezentantilor firmelor colaboratoare. Actiunile nu au numai scop recreativ, in cadrul acestora sunt si sesiuni de informare privind promotii, caracteristici tehnice ale produselor. Fiind un concurs, la final se acorda si premii, care constau in cupe, medalii si articole sportive...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere de la profit la micro in anul 2026
Intrebare:
Societate infiintara in anul 2014, care a figurat de la infiintare (17/06/2014) pana la 31.12.2024 cu impozit microintreprinderi, de la 01.01.2025 trece la impozit pe profit (era sub plafon) dar fara salariat. Se poate intoarce la impozit pe microintreprindere de la 01.01.2026, avand salariat incepand cu 01.11.2025 si este sub plafonul de 100.000 euro cifra de afaceri. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Drepturi acordate pe perioada maternitatii si cresterii copilului
Intrebare:
PFA cu activitate din iunie 2024, si avand rezultat pierdere (a avut venituri care sunt sub nivelul cheltuielilor) conform DU depus pentru anul 2024. Activitate ei va fi profitabila in anul 2025, venitul net va fi aproximativ intre 6-12 salarii minime. Va continua activitate PFA-ului si in anul 2026, care tot se estimeaza sa fie profitabila. Titularul, pe langa PFA va fi angajata din octombrie 2025 cu norma intreaga si intr-un SRL.
Titularul va naste in luna mai 2026 si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<