keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Instructiuni complete pentru aplicarea corecta a cotei TVA de 5%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Nov. 2018
Tags: oug nr89/2018, cota tva, tva 5%

Nou intrata in vigoare, O.U.G. nr. 89/2018 continua sa dea mari batai de cap agentilor economici care trebuie sa puna in aplicare normativul. Asadar, va invit sa descoperim impreuna care sunt capcanele ascunse in Ordonanta!

Incepand cu 1 noiembrie a inceput “distractia” pentru contribuabilii care ar trebui sa aplice cota redusa de TVA de 5%, dar si pentru contabilii acestora. Astfel, ordonanta a instituit un TVA redus de la 9%, la 5% pentru serviciile de cazare, restaurant si catering, scopul fiind acela de a reduce evaziunea fiscala in domeniu si dezvoltarea serviciilor in cauza. 

Totusi, problemele in aplicarea noilor normative nu au intarziat sa apara, stirbind putin din bucuria de a plati o taxa pe valoare adaugata mult diminuata. De exemplu, angajatii restaurantelor se afla in dificultate pentru ca nu stiu daca pentru o pizza comandata “la pachet” de clientul care bea o bere la masa se incadreaza la livrare de alimente (pentru care se aplica vechea cota de 9%) sau la servicii de restaurant/catering (pentru care se aplica noua cota de 5%).

Pentru a face incadrarea corecta, trebuie vazut daca vanzarea in cauza respecta criteriile impuse de normele de aplicare ale Codului fiscal, norme care spun ca serviciile de restaurant si de catering implica, in esenta, ideea ca mancarea sa poata fi consumata imediat.

„In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului”, se precizeaza in norme. 

Asadar, suteti convinsi ca aplicati corect prevederile O.U.G. nr. 89/2018?  Va oferim solutiile pentru 25 de situatii practice in care puteti gresi grav, convins ca procedati corect!

Acum v-am pregatit o surpriza: Lucrarea care lamureste impecabil toate noutatile aduse de O.U.G. nr. 89: TVA redus pentru restaurante si catering. 25 de instructiuni pentru contabil este acum disponibila si pe stick!

Iata ce veti descoperi in aceasta lucrare: 
1. o analiza completa a textului de lege, cu comentarii si atentionari asupra pasajelor unde pot aparea greseli de interpretare;
2. 25 de studii de caz (cele mai relevante in contextul actual), solutionate intr-o maniera limpede si excelent argumentata, cu temeiuri legale, de catre un colectiv de experti in TVA.

Cele 25 de situatii prezentate in lucrare sunt situatii reale! 

Solutiile lor sunt furnizate de specialisti de top. Si, parcurgand aceste solutii, veti sesiza imediat avantajul dvs. – preintampinati aparitia unor erori grave, cu consecinte nedorite: recalculari de TVA, penalitati, amenzi etc.

Spetele sunt prezentate dupa o structura foarte usor de urmarit:
    • expunerea problemei
    • expunerea solutiei, cu argumente impecabile
    • atentionari asupra aspectelor sensibile, deloc evidente la prima vedere

Exemplul 1
Cum trebuie incadrata activitatea unui hipermarket care pune la dispozitia clientilor sai un spatiu propriu in care acestia pot consuma, la mese, produse alimentare si bauturi? Se aplica TVA de 5% sau de 9%?

Exemplul 2
Cum trebuie incadrate activitatile a doua firme, dintre care una pregateste mancarea pentru pacientii unui spital, iar a doua o transporta la spital, o portioneaza si o serveste pacientilor? Ce TVA plateste fiecare? In ce situatie se poate aplica TVA de 5%?

Exemplul 3
Cum trebuie incadrata activitatea unei firme de catering care livreaza unei scoli cutii cu alimente pentru elevi, acestea fiind distribuite copiilor de catre personalul scolii, intr-o sala de mese?

Va reamintim, cea mai buna modalitate de a intelege subtilitatile oricarui nou act normativ este sa vedeti ce se intampla in situatii reale (cum sunt cele de mai sus)!

Lucrarea pe care v-o propunem rezolva neclaritatile generate de reducerea TVA-ului la 5% pentru anumite categorii de activitati. 5% sau 9%? Dvs. in care categorie va incadrati?
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016