Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Nou intrata in vigoare, O.U.G. nr. 89/2018 continua sa dea mari batai de cap agentilor economici care trebuie sa puna in aplicare normativul. Asadar, va invit sa descoperim impreuna care sunt capcanele ascunse in Ordonanta!
Totusi, problemele in aplicarea noilor normative nu au intarziat sa apara, stirbind putin din bucuria de a plati o taxa pe valoare adaugata mult diminuata. De exemplu, angajatii restaurantelor se afla in dificultate pentru ca nu stiu daca pentru o pizza comandata “la pachet” de clientul care bea o bere la masa se incadreaza la livrare de alimente (pentru care se aplica vechea cota de 9%) sau la servicii de restaurant/catering (pentru care se aplica noua cota de 5%).
Pentru a face incadrarea corecta, trebuie vazut daca vanzarea in cauza respecta criteriile impuse de normele de aplicare ale Codului fiscal, norme care spun ca serviciile de restaurant si de catering implica, in esenta, ideea ca mancarea sa poata fi consumata imediat.
„In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului”, se precizeaza in norme.
Asadar, suteti convinsi ca aplicati corect prevederile O.U.G. nr. 89/2018? Va oferim solutiile pentru 25 de situatii practice in care puteti gresi grav, convins ca procedati corect!
Acum v-am pregatit o surpriza: Lucrarea care lamureste impecabil toate noutatile aduse de O.U.G. nr. 89: TVA redus pentru restaurante si catering. 25 de instructiuni pentru contabil este acum disponibila si pe stick!

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Iata ce veti descoperi in aceasta lucrare:
Cele 25 de situatii prezentate in lucrare sunt situatii reale!
Solutiile lor sunt furnizate de specialisti de top. Si, parcurgand aceste solutii, veti sesiza imediat avantajul dvs. – preintampinati aparitia unor erori grave, cu consecinte nedorite: recalculari de TVA, penalitati, amenzi etc.
Spetele sunt prezentate dupa o structura foarte usor de urmarit:
Exemplul 1
Exemplul 2
Exemplul 3
Va reamintim, cea mai buna modalitate de a intelege subtilitatile oricarui nou act normativ este sa vedeti ce se intampla in situatii reale (cum sunt cele de mai sus)!
Lucrarea pe care v-o propunem rezolva neclaritatile generate de reducerea TVA-ului la 5% pentru anumite categorii de activitati. 5% sau 9%? Dvs. in care categorie va incadrati?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari aduse cotelor reduse de TVA de Legea nr. 296/2023 incepand cu 1 ianuarie 2024Cantina. Aplicare cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restauranteArticole similare
Ce presupune COTA TVA in cazul cheltuielilor accesorii?Plata in numerar. Ce facilitati se aplica de la 1 august 2016?Dragnea cere reducerea TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!PNL si PSD vor vota impotriva OUG privind majorarea TVA si finantele localeAjustarea corecta a bazei de impozitare TVA in caz de falimentUltimele articole
Vanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenTVA imobiliare. Ce COTA TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceTVA locuinte. Ce COTA TVA se aplica pentru locuintele LIVRATE in 2025Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Panouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Articole similare
MONOGRAFIE contabila pentru reducerile aplicate pe facturile de energie si gazeInchidere contract leasing financiar. Ce inregistrari contabile facem?TVA locuinte 2024: Studii de caz utileProcedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)MFP propune REDUCEREA TVA la 5% pentru servicii de cazare, catering si activitati recreativeUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileCotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaSistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteLegea 216/2023 a modificat Legea 227/2015. Care sunt livrarile si prestarile de servicii cu cota TVA de 5%TVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"