Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Atentie la facturi si stabilirea cotei de TVA din 2017! Noul TVA si posibilele erori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 01 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: factura de avans, cota tva, tva 2017, modificari, case de marcat, emiterea facturilor

Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2017 se va aplica o cota standard de TVA de doar 19%, societatile vor fi nevoite sa efectueze mai multe modificari, pentru a se alinia noilor reglementari si pentru a se asigura, totodata, ca respecta legea si ca nu apar erori in cadrul operatiunilor aferente.

Firmele vor opera astfel cu o cota standard de TVA redusa de la 20%, asa cum este in prezent, pana la 19%, fara a avea insa obligatia de a reduce preturile produselor si/sau serviciilor care contin TVA, in urma acestor modificari. Mai mult, pentru majorarea profitului, exista sanse ca unele companii sa creasca preturile si nu sa le mentina la nivelul actual. Posibile erori pot aparea la emiterea facturilor sau la emiterea bonurilor fiscale. Modificarile prinse in contracte si tranzactiile derulate la final si inceput de an vor trebui verificate cu atentie pentru detectarea oricaror greseli in aplicarea cotei de TVA.

Conform Codului fiscal, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA, a explicat Eugenia Ion, Tax Manager, pentru Republica.ro, vizand modificarile anterioare ale cotei de TVA.

Conform legislatiei in vigoare, faptul generator intervine, de regula, la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Se aplica insa cateva exceptii pe care le redam mai jos, amintite de sursa de mai sus:

>>> bunurile livrate in baza unui contract de consignatie cand se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai;

>>>bunurile transmise in vederea testarii sau a verificarii conformitatii cand se considera ca livrarea bunurilor are loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar;

>>> stocurile la dispozitia clientului cand se considera ca livrarea bunurilor are loc la data la care clientul retrage bunurile din stoc in vederea utilizarii, in principal pentru activitatea de productie.

>>> livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile cand data livrarii din punct de vedere al TVA este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca și un proprietar, cu exceptia contractelor cu plata in rate, pentru care predarea bunului se face la final;

>>> prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertizasși alte servicii similare care sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari;

>>> livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la punctul precedent, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica şi altele asemenea pentru care se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, fara ca perioada de decontare sa depașeasca un an;

>>> operatiunile de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil pentru care serviciul se considera efectuat la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.


"Prin exceptie de la regula generala de mai sus, atunci cand se emite o factura inainte de livrarea de bunuri ori de prestarea de servicii ori o factura de avans, cota aplicabila este cea de la data emiterii facturii.

Totusi, in cazul in care cota de TVA se schimba si, la data faptului generator, este o noua cota de TVA, facturile emise inainte de data livrarii/prestarii ori de avans trebuie stornate, urmand sa se emita facturi cu noua cota de TVA", a mai explicat Eugenia Ion pentru sursa amintita mai sus.

Tinand cont de cele de mai sus, va trebui ca firmele sa isi pregateasca atat casele de marcat, cat si softurile aferente acestora. Emiterea facturilor trebuie facuta tinand cont de reglementarile si exceptiile prezentate mai sus.
 

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Atentie la facturi si stabilirea cotei de TVA din 2017! Noul TVA si posibilele erori":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016