keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Furnizare energie electrica. Pret exprimat in euro. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, contract furnizare energie, factura de avans

O societate are de incheiat un contract de energie cu pretul Kwh in euro. La inceputul lunii, furnizorul emite factura de avans pentru o cantitate estimata X pretul in euro la cursul BNR din data emiterii facturii de avans.

Din factura de avans se achita 30%. La sfarsitul lunii se emite factura finala cu cantitatea consumata X pretul la cursul din data emiterii factura din care se storneaza factura de avans. Avand in vedere modificarile legislative:
 
"In cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi varamane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii".
 
Sa stabilim astfel in ce masura se utilizeaza aceste prevederi si in cazul contractelor cu pretul kg, to, kwh...in euro.
 
Raspuns:

Potrivit art. 139 indice 1  alin. (2) din Codul fiscal , daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
 
Pct. 22 alin. (6) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, pentru operatiunile in interiorul tarii, daca baza impozabila este stabilita in valuta, transformarea in lei se va efectua la cursul din data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 134-134 indice 2.
 
In conformitate cu prevederile art. 134 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal , exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
 
Prin derogare de la aceste prevederi, potrivit alin. (2) al acestui articol, exigibilitatea taxei intervine:
   a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
   b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
   c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
 
Potrivit art. 134 indice 1, faptul generator intervine la data livrarii bunurilor si prestarii serviciilor. In cazul livrarilor de energie electrica se considera ca livrarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.
 
Astfel, pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii contractate in valuta (baza de impozitare este stabilita in valuta), cum este si cazul  energiei electrice pentru care pretul este exprimat in euro, cursul de schimb care se aplica pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
In cazul livrarilor de energie electica exigibilitatea TVA intervine:
-    la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau la data emiterii unei facturi,
-    la data emiterii unei facturi, inainte de data specificata in contract pentru plata bunurilor livrate.
-    la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator (datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau la data emiterii unei facturi).
 
In conformitate cu prevederile pct. 22 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016