Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii privind TVA cu privire la avansurile incasate pentru exporturi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 30 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: obligatii tva, exporturi, livrari de bunuri, factura de avans, fara drept deducere

In conformitate cu art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:


a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in conditiile art. 132 alin. (2) si (3);

 c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) -c);

  d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).

Prin exceptie de la aceste prevederi, persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2).
    
Asadar, pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare de bunuri in afara Comunitatii persoanele impozabile din punct de vedere al TVA au obligatia de a emite o factura.

Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau sunt scutite de TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Aceste operatiuni sunt scutite de TVA cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza TVA dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

 Din coroborarea dispozitiilor alin. (4) cu dispozitiile alin. (5) ale art. 1 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OANAF 2421/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca, daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in conformitate cu prevederile acestor instructiuni in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data faptului generator de TVA.

Astfel, in cazul in care se efectueaza livrari de bunuri care sunt expediate sau transportate in afara Comunitatii, pentru avansurile incasate in legatura cu aceste operatiuni scutite cu drept de deducere, persoanele impozabile au obligatia sa emita o factura. Factura de avans se va emite fara TVA insa scutirea trebuie justificata in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data faptului generator de taxa.

Daca scutirea nu poate fi justifica in acest termen persoanele impozabile au obligatia de a colecta TVA pentru suma avansurilor incasate.Autor: Irina Dumitrescu

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Obligatii privind TVA cu privire la avansurile incasate pentru exporturi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016