keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum inregistram exportul de bunuri pe numele cumparatorului stabilit pe teritoriul comunitar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: export bunuri, cod fiscal, livrare intracomunitara, cmr, expeditor, deducere

In analiza de mai jos, societatea X (producator) din Romania vinde marfa societatii Y(vanzator final) din Olanda. Marfa produsa de societatea X in Romania este livrata direct in Elvetia la societatea Z. Pe CMR apare: expeditor societatea X on behalf of societatea Y, destinatar societea Z, locul descarcarii Elvetia.Vama se face in Romania si pe declaratia vamala apare vanzatorul final - societatea Y. Vom vedea cum inregistreaza societatea X factura emisa catre societatea Y si daca se inregistreaza ca export sau ca livrarea intracomunitara.


Avand in vedere ca societatea  X livreaza direct marfurile catre societatea Z din Elvetia , operatiunea reprezinta pentru furnizorul din Romania un export de bunuri  considerat operatiune scutita cu drept de deducere (s.d.d.) conform prevederilor art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.

Exportul este operatiunea economica pentru care este obligatorie  intocmirea  declaratiei  de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului.

          Faptul ca beneficiarul acestei livrari de bunuri este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Olanda  care comunica un cod valid furnizorului din Romania nu este relevant pentru incadrarea operatiunii  in categoria livrarilor intracomunitare cu bunuri.  

Astfel, operatiunea nu este considerata o L.I.C. deoarece bunurile nu sunt livrate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul comunitar.  Pentru incadrarea operatiunii ca s.d.d. , relevante sunt documentele justificative prin care se face dovada  realizarii operatiunii care este in fapt, un  export de bunuri. Pentru justificarea acestei operatiuni scutite,  furnizorul din Romania trebuie sa fie in posesia urmatoarelor documente reglementate prin  art.  2 alin. (2)  din O.M.F.P. nr.  2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 917/2014:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal. Factura se completeaza pe numele cumparatorului Y din Olanda, chiar daca destinatia bunurilor este in Elvetia, pe numele importatorului Z;
    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor  sau de catre alta persoana in numele sau:
        documentul de transport;
        comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
        documentele de asigurare.

 
         Valoarea operatiunii astfel efectuate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3" , fara a se raporta la randul 1  "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143   alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal" chiar daca cumparatorul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul comunitar  si inregistrata in scopuri de TVA in Olanda. De asemenea, avand in vedere ca operatiunea nu este o L.I.C., valoarea acesteia nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul L.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016