keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Care este regimul TVA pentru o livrare intracomunitara?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Apr. 2018
Tags: tva, regim tva, livrare intracomunitara, uniunea europeana, ue, facturare

In analiza de mai jos, o societate, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, emite o factura fara TVA pentru livrarea unui soft pe un CD catre o societate dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE), fara a avea dovada transportului.

Vom vedea cum trebuie intocmita factura.

Iata raspunsul specialistului!

In aceasta situatie, in functie de natura operatiei, consideram ca pot aparea urmatoarele doua ipoteze:

1) Prestarea unui serviciu, in conditiile in care se furnizeaza un soft personalizat. Astfel, potrivit pct. 8 alin. (13) lit c) din Normele de aplicare a art. 271 din Codul fiscal, "furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia;"
 
2) Livrarea unui bun, daca societatea furnizeaza un software standard, conform pct. 7 alin. (15) din Normele de aplicare a art. 270 din Codul fiscal, "furnizarea de programe informatice software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, insotita de licenta obisnuita care interzice copierea si distribuirea acestora si care permite doar instalarea lor".
 
In cazul in care operatiunea reprezinta o prestare de servicii catre o persoana impozabila din alt stat membru UE, serviciul prestat va fi o operatiune neimpozabila in Romania, iar factura se va emite fara TVA. Potrivit art. 278 alin. (2) "locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice."
 
Societatea are obligatia de a face dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in alt stat membru UE (cod valid in VIES), pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei.

In cazul in care tranzactia constituie o livrare de bun, potrivit art. 270 alin. (9) din Legea 227/2015 privind livrarea intracomunitatra de bunuri din Romania catre un alt stat membru UE "reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora."
 
Art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul Fiscal prevede faptul ca aceste operatiuni sunt incluse in categoria celor scutite cu drept de deducere doar daca beneficiarul ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA si daca exista dovada ca bunurile sunt transportate din Romania in alt stat membru (al beneficiarului).
 
Referitor la documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, potrivit Ordinul nr. 103/2016 art.10 alin. (7) se intelege "documentele care atesta in mod neechivoc transportul bunurilor din Romania in alt stat membru de catre furnizor, de catre beneficiar sau de catre o persoana care actioneaza in numele unuia dintre acestia, in functie de tipul transportului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, documentele de transport, in cazul in care exista un contract de transport intre parti sau alte documente care atesta transportul bunurilor, in cazul in care nu exista un contract de transport intre parti, cum ar fi situatia in care furnizorul sau beneficiarul asigura transportul bunurilor cu mijloace proprii de transport."
 
Asadar, intrucat in cazul nostru beneficiarul asigura transportul bunurilor cu mijloace proprii de transport dovada acestuia s-ar putea realiza, de exemplu, cu ajutorul unui CMR completat si semnat de beneficiar.
 
In concluzie, in cazul furnizarii unui soft standard, in vederea scutirii de taxa este obligatoriu sa existe dovada efectuarii transportului din Romania, in statul membru al beneficiarului. In lipsa justificarii transportului din Romania in celalat stat membru UE, societatea dumneavoastra avea obligatia de a emite factura cu TVA.
 
Pe de alta parte, in situatia furnizarii unui soft personalizat, daca se va face dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in alt stat membru UE, factura se va emite fara TVA cu mentiunea "neimpozabil in Romania" sau "taxare inversa la beneficiar".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016