Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Astfel de informatii sunt utile pentru a intelege mai bine contextul economic si pentru a lua decizii bune in ce priveste afacerile si domeniile in care e nevoie de investitiile noastre. Astfel, conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, fata de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 34,9 miliarde lei, reprezentand 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, in termeni nominali, fata de perioada similara a anului precedent.
S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+13,6%), contributiile sociale (+11,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+18,8%) si la venituri din capital (+76,8%).Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 90,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de primele doua luni ale anului 2016 cu 15,8%, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, incepand cu luna februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.
incasarile din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 34,5 miliarde lei, scad in termeni nominali cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 13,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum ÅŸi unele masuri fiscal-bugetare ÅŸi pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si de cresterile salariale acordate in 2017, respectiv cresterea cu 15% a salariilor din sanatate si din educatie incepand cu 1 ianuarie 2017.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 5,1% fata de perioada similara a anului trecut scaderi majore inregistrandu-se la institutiile finantate din venituri proprii si din subventii (9,4%), precum si in administratia locala (6,1%).

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Dobanzile sunt cu 4,1% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,2%.
Subventiile sunt in crestere cu 51,1% fata de aceeasi perioada a anului 2016, cresterea majora provenind de la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agricoli.
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,4%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum si alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum ÅŸi cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 870,1 milioane lei, respectiv 0,11% din PIB.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Import bunuri. Cum se aplica regimul TVA al serviciilor de transport?MFP a publicat un nou proiect privind garantarea creditelor pentru IMM-uriTVA stocuri degradate neimputabile. Tratament contabil de la 1 ianuarie 2013Evolutia deficitului bugetar. Ne vom bucura sau nu de stabilitate fiscala in perioada urmatoare?Studiu de caz: Achizitie intracomunitara din Germania: active cu montaj efectuat de furnizorUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si IMPOZITE implineste 30 de ani!Calcul IMPOZITE. Ce noutati au aparut in cazul impozitului pe constructiiSalariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabiliE-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineArticole similare
RESTANTE ale AJOFM la plata conventiilor pentru angajatori. Ce masuri va lua in acest caz Violeta AlexandruCum arata previziunile economice din toamna anului 2013?Legea contabilitatiiAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu. Proiectul pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscalDistribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?Ultimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaTaxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaMicrointreprindere. Trecerea la impozit pe profit din 2023 si recuperarea cheltuielilor din perioadele anterioareEste OFICIAL! A fost publicat bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Legea 16/2021)Articole similare
Normele de acordare a voucherelor de vacanta, aprobate de GuvernNoutati Legislatie Fiscala 26-31 mai 2008 - Monitorul OficialFacilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Ghid 2017 privind limitele deducerilor de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalMFP a prezentat situatia bugetului actualUltimele articole
Cheltuieli deductibile: tot ce trebuie sa stiiTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleExecutia bugetului general consolidat in primele patru luni ale anuluiArticole similare
Conform datelor MFP, TVA-ul si accizele au salvat bugetul Romaniei in 2010Noutati legislatie Fiscala 29 septembrie - 03 octombrie 2008 - Monitorul OficialCe cred FMI, CE si BM despre programul economic al RomanieiNoutati Legislatie Fiscala 13-17 aprilie 2009 - Monitorul OficialOUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareUltimele articole
OUG 115/2022. Salariile bugetarilor vor fi majorate din august 2022Proiect de buget 2019: Comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil pentru mai multe ministere, intre care si MMACAMFP a publicat bugetul pe 2019: Deficit bugetar de 2,55% din PIB. Crestere economica de 5,5%FSANP: Guvernul pregateste o OUG pentru inghetarea salariilor si a pensiilorProiectul Legii bugetului pe 2018, promulgat astazi de presedintele Klaus Iohannis
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"