Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publice a publicat joi, 31 ianuarie 2019, proiectul de buget pe 2019, deficitul bugetar (cash) fiind de 2,55% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Pentru anul 2019, datoria guvernamentala bruta estimata este de 35,3%.
Veniturile bugetului general consolidat pe 2019
- contributiile de asigurari sociale - 11,5%,
- TVA - 6,8 %,
- accize – 3%,
- impozit pe salarii si pe venit - 2,3 % din PIB.
Cele mai mari ponderi in PIB, potrivit MFP sunt:
- Cheltuielile cu asistenta sociala - estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se mentin la aceeasi pondere ca si in anul 2018);
- Cheltuielile de personal – in suma de 102,5 miliarde lei (10% din PIB), pe fondul aplicarii Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, insa pe orizontul de referinta se inregistreaza o traiectorie descendenta a ponderii acestora in PIB;
- Cheltuielile cu bunuri si servicii - estimate la 46,5 miliarde lei (4,5% din PIB), in crestere cu 1,8 miliarde lei fata de cele efectuate in anul 2018; din aceasta crestere 1,5 miliarde de lei reprezinta bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate;
- Cheltuielile cu investitiile - preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57 % din PIB), in crestere cu 12,5 miliarde lei fata de 2018.
- Cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice - estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusa in PIB de 1,3% in anul 2019 fata de 1,4% in anul 2018.
Totodata, potrivit Proiectului de buget pe 2019, prezentat de Ministerul Finantelor, principalele obiective ale bugetului pe anul 2019 sunt cele descrise mai jos.
- Sustinerea investitiilor publice – prin alocarea a 46,8 miliarde lei (aproximativ 4,57% din PIB), din care:
- Alocarea a 2,5 miliarde lei pentru Programul National de Dezvoltare Locala.
- Programul de interes public si social derulat de Compania Nationala de Investitii va primi 1,1 miliarde lei.
- Pentru investitii ale operatorilor din industria de aparare vor fi alocate 0,2 miliarde lei.
- Investitiilor in infrastructura de transport le-au fost alocate 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finantate din fonduri europene
- Investitiile in domeniul apelor vor primi 0,4 milioane lei.
Sanatatea - suma alocata acestui domeniu, a fost majorata cu cca. 5 miliarde fata de 2018, ceea ce inseamna o crestere de 12% (exclusiv subventia de echilibrare), atat in bugetul Ministerului Sanatatii, cat si cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. S-au alocat 1,18 miliarde lei pentru aparatura, investitii si echipamente in spitale, in special pentru achitizia de incubatoare si ecografe si 305,3 milioane lei din imprumutul acordat de BIRD achizitiei de echipamente de screening, RMN, pentru radioterapie.
Educatie – s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentand o majorare de 47%, pentru acoperirea cresterilor salariale, pentru investitii (2 miliarde lei) – pentru implementarea unor proiecte finantate din fonduri europene in vederea modernizarii procesului de predare-invatare cu ajutorul tehnologiilor informatiilor si comunicarii, prin dotarea scolilor cu table interactive.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate rechizite pentru copiii din invatamantul preuniversitar.
Pentru aparare a fost prevazuta alocarea de 2% din PIB, conform angajamentelor asumate fata de partenerii din NATO.
Pensiile primesc banii necesari pentru majorarea cu 15%
Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost suplimentat cu 6,5 miliarde lei, fiind astfel asigurate sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor incepand cu luna septembrie 2019.
In bugetul asigurarilor sociale de stat viramentele catre sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) sunt de 8,6 miliarde de lei.
S-au alocat in bugetele institutiilor publice suma de 318,8 milioane de lei pentru finantarea actiunilor aferente Presedintiei Consiliului UE.
Sustinerea mediului de afaceri - au fost cuprinse in buget credite de angajament pentru urmatoarele Programe guvernamentale :
Pentru Comisia Nationala de Strategie si Prognoza au fost alocate:
- pentru Fondul de Dezvoltare si Investitii: plata de dobanzi 100 milioane lei si rambursari de imprumuturi in valoare de 200 milioane lei (aferente unui plafon de imprumut de 5 miliarde de lei si un plafon de trageri de 500 milioane lei). Prin acest Program se asigura imprumuturi ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale universitatilor din veniturile trezoreriei pentru investitii, in conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018.
- Programul statiuni balneare, programul "gROwth - investim in copii, investim in viitor", programul "Investeste in tine", programul Sprijinirea cinematografiei - 995 milioane lei credite de angajament si 162 milioane lei credite bugetare.
Alocarile pentru bugetul local
- 11,1 miliarde lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018. Aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in anul 2019 precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde lei.
- 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018;
- 10,9 miliarde de lei – totalul subventiilor de la bugetul de stat care se aloca prin bugetele unor ministere pentru investitii (PNDL, spitale, scoli, cofinantate proiecte finantate din fonduri europene, turism, mediu, etc.) si asistenta sociala si din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate;
Consiliile Judetene au alocate minimum 400 lei/locuitor la nivelul judetului, comparativ cu 250 lei/locuitor in anul 2018,
Municipiile (cu exceptia Municipiului Bucuresti), orase, comune primesc – 1.200 lei/locuitor, comparativ cu 750 lei/locuitor in anul 2018. De asemenea s-au stabilit plafoane minime de 2 milioane lei la comune, fata de 1 milion de lei in anul 2018, 6 milioane lei la orase, comparativ cu 3 milioane lei in anul 2018 si 20 milioane lei la municipii, de la 5 milioane lei in anul 2018.
Municipiul Bucuresti are alocat minimum 1.450 lei/locuitor, iar sectoarele Municipiului Bucuresti – minimum 1.350 lei/locuitor.
Cheltuielilor de asistenta sociala aferente protectiei copilului si persoanelor cu handicap, precum si contributiile pentru personalul neclerical, in suma de 6,3 miliarde lei, vor fi finantate integral din bugetul local.
Astfel, totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii este de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mare decat cel alocat in anul 2018, ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale, mai subliniaza MFP.
Bugetul Ministerului Sanatatii pe anul 2019 include si cheltuielile pentru programe de sanatate si investitii (1,79 miliarde lei) care in anii anteriori se finantau din „taxa de viciu” (sume retinute din acciza la tutun).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP elimina Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) si, temporar, Declaratiile cod 392A, 392B si 393Reducerea CAS se aplica in momentul optim. Cum argumenteaza MFP?Noi modificari privind inregistrarea si scutirea de la plata TVA. Vezi OrdinulHG nr. 9 din 2012: restituirea taxei auto 2012. Vezi ordinulCorectare erori contabile. Procedura si implicatiiUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaArticole similare
Activitatea de inspectie fiscala a vizat deconturile ilegale de TVAANAF: Executia bugetului general consolidat in primele cinci luniFiscul valcean a rambursat TVA in valoare de 3 mil. de leiMFP a publicat Proiectul de rectificare bugetara. Deficitul a urcat la 4,3%Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"