Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Regim TVA operatiune export. Cum facturam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 25 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, export, regim tva, livrari de bunuri, document export

In randurile urmatoare, analizam cazul societatii A din Romania care, in calitate de furnizor, factureaza livrari de bunuri catre societatea V din Olanda, in caliate de cumparator. Bunurile au destinatia finala Arabia Saudita, conditia de livrare este F.O.B.Rotterdam. Societatea A intocmeste documentele de export, in calitate de exportator, si plateste cheltuielile cu transportul bunurilor pana la locul de incarcare in port si cheltuielile de manipulare si incarcare pe vas (conform conditiei de livrare FOB). Vom stabili astfel daca aceasta livrare poate fi considerata export pentru societatea A si, in consecinta, daca facturarea se va face fara TVA.Solutia consultantului:

Aceasta livrare poate fi considerata export in masura in care societate A dispune de documentele necesare pentru justificarea acesteia.

Astfel, potrivit prevederilor OMFP 2222/2006 sunt scutite de TVA, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul.

Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.
 
Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din "Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii  a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;  b) unul dintre urmatoarele documente:

  1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau

  2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;

  c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Regim TVA operatiune export. Cum facturam?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016