Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: operatiuni intracomunitare, tva, livrari de bunuri, codul fiscal

Aducem in atentia dumneavoastra cazul unei societati A din Romania, platitoare de impozit pe profit, TVA si inscrisa in ROI, care achizitioneaza in vederea revanzarii marfuri pe care le vinde societatii B din Romania, platitoare de impozit pe profit, TVA si inscrisa in ROI. Societatea B vinde la randul sau marfurile respective societatii C in Italia, care comunica un cod valid de TVA. Societatea A primeste dispozitie de la societatea B sa transporte marfurile direct societatii C in Italia. Vom stabili astfel cum se intocmesc facturile intre cele trei societati si cum se declara operatiunile respective din punct de vedere al TVA-ului.

Solutia consultantului:

Facturile se emit in functie de natura operatiunii, respectiv livrare de bunuri si prestare de servicii. In ceea ce priveste comertul cu bunuri, societatea A din Romania emite factura cu TVA catre cumparatorul B din Romania prin colectarea TVA, considerand ca efectueaza o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei. Operatiunea se raporteaza prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" cu preluarea sumei la randul 17.1 denumit "Livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania";
-    declaratia informativa cod 394 cu simbolul L "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE";   

La randul sau, societatea B din Romania emite factura fara TVA catre cumparatorul C din Italia deoarece realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Operatiunea se raporteaza prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 1 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal ";
-    declaratia informativa cod 390 cu simbolul L. Incadrarea corecta in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA se justifica cu urmatorele documente reglementate prin art. 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare:
-    factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
-    documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
-    orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.

In ceea ce priveste serviciul de transport al bunurilor din Romania in Italia, societatea A din Romania emite factura cu TVA colectata catre beneficiarul B din Romania considerand ca efectueaza o prestare de servicii catre un beneficiar din Romania chiar daca are loc un transport de bunuri in afara teritoriului Romaniei.

Operatiunea se raporteaza prin:
-    decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" cu preluarea sumei la randul 17.1 denumit "Livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania";
-    declaratia informativa cod 394 cu simbolul L "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE";   

In situatia in care conditia de livrare a bunurilor negociata intre societatea B din Romania si societatea C din Italia este "ex works" conform careia obligatia de transport revine cumparatorului din Italia, firma B din Romania emite o factura pentru costul serviciilor de transport pe care inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal . Serviciul de transport este impozabila in Italia, la beneficiar, obligat sa aplice regimul de taxare inversa.

Firma B realizeaza o prestare intracomunitara de servicii in beneficiul societatii C din Italia, operatiunea fiind raportata prin:

-    decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: "cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata".
-    declaratia 390 cu simbolul P.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016