Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societate platitoare de tva si impozit pe venit (microentitate). Va rog sa-mi spuneti cand trebuie sa declar o facura si in ce conditii? Daca puteti, va rog spuneti si pentru SAF-T.
In primul rand, conform art. 6 alin. (1) din legea contabilitatii 82/1991 (r), orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Totodata, art. 11 al aceleiasi legi prevede ca detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Apoi, in conformitate cu pct. 25-26 din Normele generale intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile ale OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice, toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) efectuandu-se conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Asadar, din punct de vedere contabil facturile (indiferent ca sunt de achizitie sau de vanzare), avand rolul de document justificativ trebuie inregistrate la momentul operatiunii economice.
Din punct de vedere fiscal, in functie de termenul de declarare si plata a TVA, acesta poate fi trimestrial sau lunar, termenul pentru impozitul pe veniturile microintreprinderii fiind, in general, trimestrul. Daca pentru facturile de achizitie nu exista sanctiuni pecuniare pentru declararea cu intarziere, pentru facturile emise, in functie de termenul de declarare si plata in cazul TVA (lunar sau trimestrial), respectiv trimestrial la impozitul pe veniturile microintreprinderii, autoritatea fiscala va calcula accesorii concretizate in dobanzi si penalitati in cuantum total de 0,03%/zi, eventual si 0,08% in cazul penalitatilor de nedeclarare aferente creantelor stabilite de organele fiscale.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Declararea sumelor reprezentand TVA se face prin declaratia cod 300, in timp ce impozitul pe micro se declara prin intermediul declaratiei cod 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale (luna sau trimestru).
In ceea ce priveste declaratia cod 406 privind SAF-T (fisierul de control fiscal), in conformitate cu Anexa nr. 1 la OANAF 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal (…), atat facturile primite de la furnizori, cat si cele emise catre clienti sunt elemente obligatorii de declarat, cu mentiunea ca obligatia depunerii declaratiei D406 pentru contribuabilii mici intervine incepand cu 01 ianuarie 2025.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru TOATE tranzactiile intre FIRME Noi masuri aplicabile la locul de munca pentru salariati in contextul Covid-19. Ce trebuie sa stie FIRMEleDepunere declaratii online. Cum se poate achizitiona semnatura electronicaCum arata cele patru noi proiecte pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlociiTVA si regimul fiscal al mostrelorUltimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru FIRMEle miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre FIRMEFIRME care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca FIRMEle la 31 decembrie 2024Articole similare
Normele de impozitare a veniturilor de natura profesionala (ca PFA si DDA) intarzie, intrebarile persistaFirma din HoReCa. Se va modifica vectorul fiscal daca este depasit plafonul de 500.000 euro?Ministrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domeniiPrestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidentiNoi creante incluse in formularul 100Ultimele articole
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
Top evaziune fiscala la TVA pe coduri CAEN. Cercuri vicioase in domeniul fiscalSplit TVA. Care sunt principalele banci care ofera conturi de TVA?Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateAchizitie mostre in scopul distribuirii. Inregistrari contabile si tratament fiscalSchimbare destinatie cladiri: Tratament fiscal si TVA. Monografie contabilaUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Raportare DAC7. Firmele trebuie sa depuna F7000 daca comercializeaza produse online?Completarea declaratiei 101Somatii de plata desi sunteti la zi cu taxele? Aflati cum depuneti corect contestatia!Cine depune Declaratia 205 in anul 2016?Pana pe 25 august 2023 trebuie depusa D390 VIES de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVAUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Marti, 10 septembrie 2024, depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"