keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Termen limita pentru declararea facturilor in cazul firmelor platitoare de TVA si de impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2022
Termen limita pentru declararea facturilor in cazul firmelor platitoare de TVA si de impozit pe venit
Tags: firme, impozit pe venit, tva, termen de depunere

Societate platitoare de tva si impozit pe venit (microentitate). Va rog sa-mi spuneti cand trebuie sa declar o facura si in ce conditii? Daca puteti, va rog spuneti si pentru SAF-T.

Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 

In primul rand, conform art. 6 alin. (1) din legea contabilitatii 82/1991 (r), orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Totodata, art. 11 al aceleiasi legi prevede ca detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

Apoi, in conformitate cu pct. 25-26 din Normele generale intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile ale OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice, toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) efectuandu-se conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

Asadar, din punct de vedere contabil facturile (indiferent ca sunt de achizitie sau de vanzare), avand rolul de document justificativ trebuie inregistrate la momentul operatiunii economice.

Din punct de vedere fiscal, in functie de termenul de declarare si plata a TVA, acesta poate fi trimestrial sau lunar, termenul pentru impozitul pe veniturile microintreprinderii fiind, in general, trimestrul. Daca pentru facturile de achizitie nu exista sanctiuni pecuniare pentru declararea cu intarziere, pentru facturile emise, in functie de termenul de declarare si plata in cazul TVA (lunar sau trimestrial), respectiv trimestrial la impozitul pe veniturile microintreprinderii, autoritatea fiscala va calcula accesorii concretizate in dobanzi si penalitati in cuantum total de 0,03%/zi, eventual si 0,08% in cazul  penalitatilor de nedeclarare aferente creantelor stabilite de organele fiscale.

Declararea sumelor reprezentand TVA se face prin declaratia cod 300, in timp ce impozitul pe micro se declara prin intermediul declaratiei cod 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale (luna sau trimestru).

In ceea ce priveste declaratia cod 406 privind SAF-T (fisierul de control fiscal), in conformitate cu Anexa nr. 1 la OANAF 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal (…), atat facturile primite de la furnizori, cat si cele emise catre clienti sunt elemente obligatorii de declarat, cu mentiunea ca obligatia depunerii declaratiei D406 pentru contribuabilii mici intervine incepand cu 01 ianuarie 2025.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016