Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce masura este deductibila fiscal si deductibila la calculul impozitului pe venit al salariatului initiativa acestuia de a-si face pilonul 3 de pensii facultative cu retinere din venitul net ?
In cazul in care contributia la pensia facultativa, este suportata de salariat, potrivit art. 78 alin. (2) lit. a) pct. iii) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele: ( )
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro; .
Potrivit pct. 14 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare, Pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro, prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. (iii) si (iv) din Codul fiscal, si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Astfel, contributiile la fondurile de pensii facultative in limita sumei de 400 euro pe an suportate de salariat sunt deductibile la calcul impozitului pe venit la locul unde salariatul are functia de baza.
In cazul in care atat contributia la pensia facultativa, este suportata de angajator, potrivit art. 76 alin. (4) lit. s) si t) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana; .
Astfel, nu este impozabila contributia la un fond de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Calculul impozitului pe venit in 2013. Cheltuieli cu plata unui teren agricolCheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalCalculare impozit in IT. Cum se calculeaza impozitul cand sunt acordate si tichete de masa?CALCUL IMPOZIT PE VENIT pentru trimestrul I 2014. Cum se calculeaza baza de impozitare?PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Ultimele articole
Aveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"