Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2024
PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023
Tags: pfa, cas si cass, impozite pfa

Un PFA infiintat in 04.09.2023 inregistreaza un profit pentru anul 2023 de 11.697 lei din activitati sportive. In declaratia unica pentru anul 2023 ce impozite si ce contributii trebuie sa plateasca?

Impozite si contributii aferente anului 2023 pentru PFA – raspunsul specialistului: 

 

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabile pentru anul 2023
(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale.
(...)
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).

Art. 148 alin. (2) sprevede: incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prvazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.Asadar, in cazul in care persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, corespunzator numarului de luni de activitate.

Plafon anual aferent 2023 pentru 12 salarii minime = 3.000 lei/ luna x 12 luni = 36.000 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (4 luni : septembrie - decembrie) = 36.000 lei / 12 luni x 4 luni = 12.000 lei.
Plafon anual aferent 2023 pentru 24 salarii minime = 3.000 lei/ luna x 24 luni = 72.000 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (4 luni : septembrie - decembrie) = 72.000 lei / 24 luni x 4 luni = 12.000 lei.
Intrucat venitul net realizat in suma de 11.697 este inferior plafonului recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate, in suma de 12.000 lei, persoana fizica nu datoreaza CAS.

Asadar, baza de calcul al CAS pentru anul 2023, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
•           nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
•           nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

Avand in vedere ca PFA-ul dvs nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii , puteti opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

Calcul CASS

Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 174 alin. (10) din legea sus-mentionata aplicabil pentru anul 2023, persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent, este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Potrivit art. 174 alin. (4) lit. a) din acelasi act normativ, Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta: (...) a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;

In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate in suma de 11.697 lei  este inferior plafonului de 6 salarii minime pe economie aferent anului 2023, persoana fizica nu datoreaza CASS pentru anul 2023.

Conform art. 180 alin. (1) lit, a) si alin. (2) Cod fiscal, optional, daca veniturile nete estimate nu se incadrau in plafonul de cel putin 6 salarii minime brute pe tara, persoanele au putut opta pentru asigurarea in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2023, prin depunerea declaratiei unice. In acest caz: CASS datorata = 10% x 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia s-a depus pana la 25 mai 2023. CASS datorata = 10% x numarul de luni ramase pana la 27 mai 2024, daca declaratia s-a depus dupa 25 mai 2023.

Calcul impozit pe venit

Referitor la impozitul pe venit, potrivit art. 118 alin. (2) lit. a) si b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevederi aplicabile anului 2023, - pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) si a1), la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculat prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Astfel, pentru activitatile independente pentru care venitul se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, se deduce contributia de asigurari sociale (CAS) datorata. Insa in cazul dvs, nu se deduce deoarece nu aveti obligatia de plata a CAS-ului.
De retinut ca se ia in calcul contributia de asigurari sociale anuala datorata (declarata prin Declarati unica estimativa), nu cea platita in cursul anului.

Prin urmare, la determinarea venitului net anual impozabil, se deduce contributia de asigurari sociale (CAS) datorata, nu si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), intrucat contributiile de asigurari sociale de sanatate nu reprezinta cheltuieli deductibile la determinarea venitului net din activitati independente avand in vedere prevederile sus-mentionate.

In cazul mentionat impozitul pe venit este in suma de 11.697 lei x 10%.Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "PFA. Impozite si contributii aferente anului 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016