Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri asimilate salariilor, obtinute de pensionari. Contributii sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Feb. 2018
Tags: cod civil, contributii sociale, salarii, pensii, cas, cass

In analiza de mai jos, vom discuta despre o societate de formare profesionala care incheie contracte de antrepriza pentru servicii intelectuale, conform articolului 1851 din Codul Civil, cu specialisti din afara furnizorului de formare profesionala, pentru desemnarea acestora in comisiile de examinare.

La fiecare examinare se incheie un nou contract de antrepriza cu fiecare specialist, care poate sa fie acelasi sau sa difere de la o examinare la alta.

Vom vedea daca veniturile se pot incadra in categoria veniturilor din alte surse, daca se retine doar impozitul pe venit sau daca sunt considerate asimilate salariilor si daca se vor retine si contributiile sociale.

Nu in ultimul rand, din cadrul comisiilor de examinare, fac parte ofiteri de politie sau pensionari, vom vedea daca se vor retine, in aceste cazuri, ambele contributii CAS si CASS.

Iata raspunsul specialistului!

Pentru aceste categorii de persoane, nu exista exceptii de la plata CAS sau CASS.

Conform art. 141 din Codul fiscal, se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:

a) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, potrivit legii;
b) veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de catre persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, din activitati pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme;
c) veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special care isi desfasoara activitatea in institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru care se datoreaza contributie individuala la bugetul de stat potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
d) ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, in cazul decesului personalului din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decedat ca urmare a participarii la actiuni militare, si indemnizatiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participarii la actiuni militare.

Categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se regasesc la art. 154 din Codul fiscal. La lit. h) a acestui articol se regasesc persoanele fizice care au calitatea de pensionari, insa acestea sunt exceptate de la plata CASS doar pentru veniturile din pensii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri asimilate salariilor, obtinute de pensionari. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016