Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributii PFA care obtine pierdere. Cand se datoreaza contributii sociale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, contributii sociale, pfa, intreprindere individuala, pierdere, asigurari

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei intreprinderi individuale, cu impunere in sistem real, care inchide anul 2012 cu pierdere. De asemenea, si in 2013 se obtine tot pierdere. Atat in 2012, cat si in 2013 II, intreprinderea a avut salariati cu contract de munca.



In situatia data, vom stabili daca titulariul intreprinderii individuale (persoana care nu are incheiat niciun contract de munca in 2012 si 2013) va plati contributii sociale.

Mentionam ca PFA-ul nu va datora contributie de asigurari sociale - pensii, fiind aplicabile prevederile art 296^22 din codul fiscal, redat mai jos:

"1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale."

In ceea ce priveste contributia de asigurari de sanatate, aceasta se va datora la nivelul unui salariu de baza  minim brut pe tara, conform art. 296^21 alin 2, in cazul in care acesta este singura sursa de venit pe care il are PFA (nu mai are si venituri din salarii, pensii, somaj sau alte activitati). In prezent acest salariu este de 800 lei, iar PFA va trebui sa plateasca lunar contributie de sanatate de 5,5% x 800 = 44 lei, respectiv 528 lei /an.

"2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia."

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributii PFA care obtine pierdere. Cand se datoreaza contributii sociale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016