Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Uneori, firmele, fie ca vor sa isi inchida activitatea si trebuie sa scada din gestiune stocurile, fie ca pur si simplu articolele pe care le detin nu mai pot fi vandute, trebuie sa actioneze conform legislatiei in vigoare. De aceea multe persoane juridice se intreaba care sunt implicatiile TVA in cazul scoaterii din gestiune a stocurilor, dar si cum sunt tratate cheltuielile dpdv. al deductibilitatii.
Avem cazul urmator. O societate comerciala platitoare de TVA si impozit pe profit detine in stoc articole de imbracaminte in valoare de 20.000 lei, demodate, iesite din colectii, care nu mai pot fi vandute.
Societatea nu mai are activitatea de 5 ani, este pe pierdere contabila si se doreste lichidarea si radierea firmei. In urma procesului verbal de inventariere, administratorul unic a dispus declasarea articolelor de imbracaminte. Pentru scaderea lor din gestiune s-a apelat la o firma de colectare deseuri textile, contra cost, rezultand o cheltuiala cu eliminarea acestora ca deseuri.
Ce implicatii fiscale sunt prin casarea articolelor de imbracaminte si predarea lor catre firma de colectare deseuri? Cheltuiala cu marfa si cu eliminarea lor din gestiune poate fi considerata deductibila? Sunt implicatii d.p.d.v.d. al TVA?
Cuprins
Deductibilitate cheltuieli cu stocurile
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, sunt nedeductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.
Conform pct. 3 al acestei litere, aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii:
3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii.
Astfel, din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala este deductibila daca puteti prezenta dovada distrugerii.
Ajustare TVA in cazul scoaterii din gestiune a stocurilor
Potrivit art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.
Conform pct. 78 alin. (10) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura stocurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii.

Cartea Verde a Contabilitatii

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Predarea bunurilor catre o unitate colectoare este asimilata dovezii distrugerii si nu aveti obligatia sa ajustati TVA, conform art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
Astfel, si din punct de vedere al TVA, opinia mea este ca daca detineti dovada distrugerii nu aveti obligatia ajustarii TVA dedusa la achizitia bunurilor respective.
Eliminare stocuri din evidenta - tratament contabil si fiscal
In continuare vom vedea cum se procedeaza in cazul eliminarii stocurilor din evidenta. O societate neplatitoare de TVA, platitoare de impozit pe profit, fara salariati, a fost preluata incepand cu aprilie 2024 de alt asociat, alt administrator si are alt obiect principal de actibitate - CAEN 8559.
Inainte de modificarea CAEN 8559, societatea a desfasurat si activitati de comert stradal in perioada 2005- 2010. Incepand cu anul 2013 societatea nu a mai desfasurat activitate pana la 31.12.2023. La preluare are in evidentele contabile solduri la conturile 371,378 si 4428 despre care noul asociat/ administrator nu are informatii. Nu exista liste de marfuri, vechiul asociat nu a predat nimic in acest sens, este marfa foarte veche, care nu mai exista. Cum se pot inchide soldurile acestor conturi?
Specialistul ne spune ca stocul de marfuri poate fi casat cu ocazia inventarierii anuale de la data de 31.12.2024 sau poate fi vandut la un pret inferior pretului de achizitie, in conditiile prevazute de OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
Aceasta ordonanta stabileste principiile generale privind desfasurarea activitatii comerciale si urmareste dezvoltarea retelei de distributie a produselor si serviciilor de piata, cu respectarea principiilor liberei concurente, protectiei vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si a mediului.
Cum marfa nu mai exista fizic, nici o vanzare sub cost de achizitie nu puteti efectua, astfel ca singura varianta este cea a casarii.
Pe baza procesului verbal de inventariere in care se constata marfa deteriorata se va lua decizia de casare a acesteia.
Potrivit OMFP 2861/2009, se va numi o Comisie de casare care va intocmi Procesul verbal de casare in care va trebui sa se mentioneze ce se va intampla cu marfa deteriorata (distrugere, obtinere materiale recuperabile etc.).
Pe baza procesului verbal de casare inregistrati scoaterea marfurilor deteriorate din gestiune, prin urmatoarele inregistrari contabile:
371 = 378 cu suma in rosu si
371 = 4428 cu suma in rosu si
6588 = 371 cu suma ramasa in negru
Pentru ca aceste cheltuieli sa fie deductibile la calculul impozitului pe profit trebuie sa aveti in vedere urmatoarele prevederi ale Codului fiscal:
Art. 25 Cheltuieli
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII . Aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii: .
3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii;
Normele Metodologice 17(3) In sensul art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, conditia referitoare la distrugerea stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.
Daca nu puteti face dovada distrugerii acestor stocuri, cheltuiala cu descarcarea din gestiune a acestora este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Raspunsuri oferite in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Scoaterea din gestiune a articolelor degradate. Care e regimul TVA?Nu se intocmesc documente care atesta trensferul dreptului de proprietate - poate fi tratata ca livrare de bunuri localaCe include Ordonanta controversata, adoptata de GuvernSuspendare activitate PFA. Care este tratamentul TVA?Ajustare TVA STOCURI la anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Cum procedam?Ultimele articole
SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Firme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAIntrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulPana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaArticole similare
DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI si combustibili autoturirsm pus la dispozitie gratuit (comodat)Combustibil achizitionat cu bon fiscal. DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI si TVADEDUCTIBILITATE CHELTUIELI pentru PFA care are activitate de transport prin platforma UBER/BOLT/FREENOWProbleme cu ajustarea TVA? Le rezolva Codul fiscal in 199 intrebari si raspunsuriUltimele articole
DEDUCTIBILITATE CHELTUIELI si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEDEDUCTIBILITATE CHELTUIELI. Impozitul auto si alte aspecte fiscale relevante pentru firmeBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulPrime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Autoturisme pe firma. Deductibilitatea cheltuielilor aferente este limitata la calculul impozitului pe veniturile din activitati independente
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"