Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Vera Constantin la 16 Apr. 2025
Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?
Tags: cadouri de paste, deductibilitate cheltuieli, cheltuieli de protocol

Firmele care aleg sa ofere cadouri de Paste angajatilor si copiilor lor trebuie sa stie foarte clar care este tratamentul fiscal pentru aceste cheltuieli. De aceea vom examina, in acest caz, un studiu de caz cu privire la acordarea cadourilor de Paste in 2025.

Un SRL cu activitate - cursuri de informatica - engleza. Ar fi deductibil la calculul impozitului (una din firme fiind si platitoare TVA) cheltuielile cu cadourile acordate cu ocazia Pastelui copiilor care frecventeaza cursurile (fructe/caiete/pixuri/agende/o jucarie)?

Sunt sau nu deductibile cheltuielile cu cadourile de Paste

Conform art. 142 lit. b) din Codul fiscal, cadourile acordate angajatilor si copiilor lor minori, cu ocazia Pastelui,Craciunului sau altor sarbatori legale, sunt neimpozabile (exceptate de la plata CAS, CASS si a impozitului pe venit) in limita a 300 lei/persoana.

Conditii pentru neimpozarea cheltuielilor cu cadourile de Paste

Conditii pentru aplicarea regimului neimpozabil:

1. Cadourile sa fie acordate in bani sau in natura, iar valoarea maxima neimpozabila este 300 lei/persoana.

2. Copiii trebuie sa fie minori (pana la 18 ani).

3. Sa existe prevederi in regulamentul intern sau contractul colectiv de munca, daca este cazul, cu privire la acordarea de cadouri cu aceste ocazii.

Tratament contabil cheltuieli cu cadourile de Paste

Cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita cotei de 5% din cheltuielile cu salariile, conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Conform prevederilor legale din Legea nr. 227/2015, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca, sunt considerate cheltuieli sociale si pot fi deduse fiscal, in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, asa cum sunt definite in Codul muncii.

Astfel, la nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor de Craciun sau a altor sarbatori legale, inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale, nu se impoziteaza cu impozit pe profit (limitat desigur). Aceste cheltuieli se considera deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, cu conditia ca totalul lor sa nu depaseasca 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajatilor.

De asemenea, la nivelul salariatilor, valoarea cadourilor de Craciun sau a altor ocazii, sarbatori legale, acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila. Aceasta inseamna ca suma primita sub forma de cadou nu se va include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu vor fi calculate contributii de asigurari sociale obligatorii pentru aceasta suma.

Suma din contul 6458 e deductibila 5% din cheltuiala cu salariile personalului.

Ofertele de Paste au inceput! 
Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUIT. 
Detalii AICI>>

Cadouri de Paste peste limita celor 300 lei

Daca societatea doreste sa acorde angajatilor cadouri peste limita celor 300 lei sau/si cu alte ocazii decat cele prevazute de legea fiscala, se va ajunge la considerarea lor ca avantaje de natura salariala impozabila.

Prin urmare daca se acorda un cadou de 2000 lei, 300 de lei reprezinta partea care nu se impoziteaza, iar partea de 1700 de lei se include pe statul de salarii si se taxeaza cu CAS si CASS Impozit si contributie asiguratorie.

Acest lucru inseamna ca, in situatia in care sunt acordate cadouri, cu alte ocazii decat Craciunul si alte sarbatori similare ale altor culte religioase, valoarea acestora reprezinta venit asimilat salariului si este supusa atat impozitului pe venit (cota: 10%), cat si contributiilor sociale pentru pensii (cota: 25%), sanatate (cota: 10%) si munca (cota: 2,25%) si declarate in formularul D112.

Ofertele de Paste au inceput! 
Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUIT. 
Detalii AICI>>

Suma de 300 lei x nr de angajati premiati e deductibila 5%, conditia fiind sa fie prevazuta clauza in regulamentul intern si aplicabila tuturor angajatilor in conditii transparente.

Achizitie cadouri: 3xx = 401

Acordare cadouri de Paste: 6458 = 3xx , cheltuiala deductibila 5%.

In situatia prezentata nu e vorba de cadouri oferite angajatilor, nu ati precizat de existenta acestei situatii.Prin urmare e vorba de protocol oferit colaboratorilor dvs.

Deductibilitate cheltuieli de protocol

Cadouri pentru protocol:

Cheltuielile de protocol sunt partial deductibile la calculul impozitului pe profit conform art. 25, alin. (3) din Codul fiscal.

Cheltuieli cu deductibilitate limitata

(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

Ofertele de Paste au inceput! 
Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUIT. 
Detalii AICI>>

Tratament TVA cheltuieli de protocol

Tratamentul TVA pentru cheltuielile de protocol este reglementat la art. 270, alin. (8), litera c) din Codul fiscal si la punctul 7, alin. (12) din Normele metodologice de aplicare a acestui articol.

Asadar, in cazul bunurilor acordate, valoarea bunurilor nu poate depasi 100 lei.

8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):

c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice;

Conform normelor date in aplicarea acestui articol

(12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. 

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. 

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. 

Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;

In ceea ce priveste impozitul pe profit veti aplica limita de deductibilitate de 2% asa cum si dvs.ati precizat. In ceea ce priveste TVA, se va avea in vedere colectare TVA si intocmirea autofacturii in cazul in care valoarea unui cadou acordat in bunuri depaseste valoarea a 100 lei. Se va colecta TVA la diferenta ce depaseste aceasta suma.

Autofactura pentru colectarea TVA conform art. 270, alin. (4), litera b) din Codul fiscal:

635 = 4427

Concluzie

In concluzie, in ceea ce priveste impozitul pe profit veti aplica limita de deductibilitate de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.

E singura restrictie aplicabila. Mai sunt necesare anumite procese verbale de predare primire produse/aviz, contextul in care au fost acordate pentru a demonstra ca sunt cheltuieli de protocol acordarea produselor achizitionate.

Raspunsuri oferite in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Vera Constantin de Vera Constantin
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016