Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reamintim contribuabililor persoane fizice rezidente romane, precum si persoanelor fizice care au indeplinit pentru anul de raportare, conditiile de rezidenta si care au obtinut in anul 2012 venituri din strainatate, ca pana la data de 25 mai a.c., au obligatia sa completeze si sa depuna la unitatea fiscala de care apartin formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".
Obligatie
Fac obiectul acestei declaratii veniturile obtinute din: profesii libere, activitati comerciale, valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, dividende, dobanzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, investitii, pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" se depune si de catre persoanele care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.
In cazul in care acelasi venit din salarii este supus impunerii, atat in Romania, cat si in strainatate, statului strain revenindu-i dreptul de impunere potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul roman se realizeaza de organul fiscal competent din Romania, la cererea contribuabilului, prin completarea corespunzatoare a declaratiei.
Documentatie
In vederea regularizarii impozitului, contribuabilii care au fost impusi pentru aceleasi venituri obtinute din salarii, atat in Romania, cat si in alt stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, vor depune impreuna cu declaratia:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat si impozitul platit in celalalt stat, eliberat de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul;
- fisa fiscala sau documentul intocmit de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania care efectueaza plati de natura salariala;
- contractul de detasare;
- orice alte documente ce pot sta la baza determinarii sumei impozitului platit in strainatate pentru veniturile platite de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania.
Atentie!Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
Contribuabilii depun cate o declaratie pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
Declarare
Pentru procurarea formularului 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate" aferenta anului fiscal 2012, contribuabilii au doua posibilitati:
- descarcarea de pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii.
- prezentarea la sediul administratiei fiscale de care apartin de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre reprezentantii fiscali ai acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal;
- copia se pastreaza de catre contribuabil.
Declaratia se depune direct la registratura unitatii fiscale teritoriale apartinatoare sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.
Sanctiuni
Nedepunerea pana la 25 mai 2013 a declaratiei 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.
*
Baza legala: art. 90 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: DGFP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce a declarat Rovana Plumb despre noua taxa de poluareLegea 169 din 2013 a modificat Codul fiscal. Vezi tabelul complet cu noile prevederi!Deputatii au votat in favoarea unui singur supraveghetor bancarServicii achizitionate de la o firma din Canada. Care va fi regimul TVA?Alerta fiscalitate 18-22 august 2008Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Detasare in Germania: Obligatii fiscale. Cota TVA in GermaniaDepunerea formularului D 207 in diverse situatiiImpozit de redeventa privind marca de comertImpozitul pe veniturile nerezidentilorDobanzile datorate nerezidentilor. Cum se impoziteaza?Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorServiciul PROGRAMARI ONLINE pus la dispozitie de ANAFImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliArticole similare
Impozitul pe venit din activitati agricole se declara la 25 octombrieServiciu intracomunitar efectuat de un PFA | Declaram prin 200 sau 201?Cine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?Marti, 25 iunie e termenul-limita pentru unele obligatii fiscaleActivitati independente in 2013. Cand depunem Declaratia 200?Ultimele articole
Plata impozitului in octombrie 2013. Prima transa la 25 octombrieVenituri impozitate diferit. Vezi modificarile aduse prin legea 168 din 2013!Ce declaratii depunem obligatoriu in iunie 2013. Calendar fiscal completFinantele prezinta exemple practice la impozitarea veniturilor din activitati agricoleDividende si declaratii. Cum procedam privind declararea?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"