keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

In atentia firmelor: Impozit salarii pentru persoanele fizice care depasesc 183 de zile in UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: impozit salarii, 183 zile, ue, impozit, declaratii, impozit pe venit, detasare

Poate sa varieze diurna legala de la o luna la alta? Cum procedam in situatia in care un salariat care este plecat pentru 6 luni la munca in alt stat UE primeste diurna diferita de la o luna la alta? De exemplu, intr-o luna a primit 30 zile x 61 euro, iar cu alta ocazie 31 zile x 66 euro. Cum va proceda in cazul depaseste 183 zile si cum se procedeaza cu impozitul pe salarii?



Potrivit dispozitiilor Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare, salariatii unei societati pot fi detasati sau delegati intr-o alta tara.

Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatii respectivi isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Pe perioada delegarii/detasarii salariatii au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Conform prevederilor Codului muncii, pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Drepturile de diurna pentru salariatii detasati/delegati in strainatate sunt reglementate de HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile ulterioare. Pentru salariatii trimisi in delegare/detasare in Franta, diurna prevazuta de acest act normativ (Anexa 1) pentru institutiile publice este de 35 euro/zi.

Angajatorul poate acorda insa sume mai mari sau mai mici care, din punct de vedere al calculului impozitului pe profit sunt cheltuieli deductibile pentru persoana juridica, potrivit reglementarilor Codului fiscal, art. 21.

Pentru salariati, suma reprezentand indemnizatia de deplasare care se incadreaza in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice (35 euro x 2,5 = 87,5 euro) nu se supune impozitului pe venit.

Pentru intrebarea privind acordarea unei diurne diferite de la o luna la alta, mentionam ca este important sa revedeti prevederile contractului individual de munca.

In ceea ce priveste impozitul pe salarii in cazul unui salariat roman care este detasat in Franta pentru o perioada mai mare de 183 de zile, sunt aplicabile prevederile Codului fiscal
si ale Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Franta.

Calculul impozitului pe salarii se face conform dispozitiilor art. 55, alin. (4), lit. m) si pct. 87 indice 3 – 87 indice 7 din Normele metodologice emise in aplicarea acestui articol din Codul fiscal. Regularizarea impozitului in aceasta situatie se face conform dispozitiilor art. 91 si ale pct. 209 din Normele metodologice.

 Conform prevederilor art. 15 din Conventia ratificata prin Decretul nr. 240/1974 privind evitarea dublei impuneri pe venit si avere, salariile si alte remuneratii similare pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru un serviciu salarizat prestat in Franta sunt impozabile in continuare in Romania numai daca:

a) persoana fizica beneficiara ramane in Franta o perioada sau perioade care nu depasesc in total 18 luni in curs de 3 ani consecutivi;

b) remuneratiile sunt platite de catre angajator sau de o alta persoana in numele angajatorului din Romania,

c) sarcina remuneratiilor nu este suportata de catre un sediu stabil sau o baza fixa pe care o persoana o are in celalalt stat.

Pentru veniturile din salarii obtinute de salariatii romani pentru activitatea desfasurata in Franta si care sunt platite de catre sau in numele angajatorului care este rezident in Romania, dreptul de impunere revine statului francez in care se desfasoara activitatea daca persoana fizica este prezenta in acel stat pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri.

Pentru regularizarea de catre organul fiscal a impozitului pe salarii datorat in Romania pentru activitatea desfasurata in strainatate, salariatii romani care sunt platiti pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre angajatorul care este rezident in Romania au obligatia sa declare in Romania veniturile respective potrivit Declaratiei privind veniturile realizate din strainatate (formularul 201).

In cazul in care detasarea este prevazuta pentru o perioada mai mica (18 luni intr-o perioada de 3 ani consecutivi) si aceasta este depasita prin reinnoirea contractului de prestari servicii, salariatii romani datoreaza impozit pe venit statului francez din prima zi in care au fost detasati.

Daca contractul initial a fost incheiat din start pentru o perioada mai mare decat perioada prevazuta de Conventia pentru evitarea dublei impuneri, contract aflat in derulare la 1 februarie 2013, angajatorul nu mai are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii incepand cu drepturile salariale aferente lunii februarie 2013.

In aceste cazuri, organul fiscal regularizeaza impozitul pe venitul din salarii datorat de salariat in baza declaratiei privind veniturile realizate din strainatate si restituie, dupa caz, in totalitate sau in parte (la cererea persoanei fizice) impozitul retinut de catre angajatorul rezident in Romania. Completarea si depunerea declaratiei privind veniturile realizate din strainatate reprezinta si cerere de restituire a impozitului retinut.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016